Manşetler

Valve taşınabilir oyun cihazı Steam Deck’i tanıttı

valve steam deck

Valve, uzun süredir söylentileri ortalıkta dolaşan, Switch benzeri elde taşınabilir oyun cihazı Steam Deck’in duyurusunu yaptı. Aralık’ta yurt dışında satışa çıkacak cihaz için rezervasyonlar  16 Temmuz Cuma günü Türkiye saatiyle 20.00’de alınmaya başlayacak. 399 dolardan başlayan fiyatlara sahip olan modelin 529 dolar ve 649 dolarlık versiyonların da satılacak.

Cihaz, 16 GB LPDDR5 RAM’in yanı sıra sekiz iş parçacığı ve sekiz işlem birimi değerinde AMD RDNA 2 grafiğe sahip olan, dört çekirdekli Zen 2 CPU içeren bir AMD APU’ya sahip. Valve’e göre üç farklı depolama alanı seçeneği ve buna göre fiyatlandırma var: 399 dolar karşılığında 64 GB eMMC depolama, 529 dolar karşılığında 256 GB NVMe SSD depolama ve 649 dolar karşılığında 512 GB yüksek hızlı NVME SSD depolama seçeneği sunuluyor. Ayrıca yüksek hızlı microSD kart yuvasını kullanarak mevcut depolama alanını genişletebilirsiniz.

Steam Deck çok sayıda kontrol seçeneğine sahip. İki kontrol çubuğu var, ayrıca parmak çubuklarının altında, birinci şahıs nişancı oyunları gibi şeyler için daha fazla hassasiyet sağlayabilecek iki küçük, Steam Controller tarzı izleme dörtgeni bulunuyor. Steam Deck’in ön tarafında ABXY düğmeleri, bir D-pad ve 720p oyun için 7 inç 1280 x 800 dokunmatik ekran bulunuyor. Ayrıca cihaz, hareket kontrolleri için bir jiroskopa sahip. Switch gibi, her iki tarafında iki omuz tetiği bulunuyor ve yerleşik mikrofonların yanı sıra dört arka düğmesi (her iki tarafta iki tane) var.

valve steam deck kumanda

Pil tarafına gelince Valve, “Steam Deck’in yerleşik 40 vat-saatlik bataryası, çoğu oyun için birkaç saatlik oyun süresi sağlıyor.” diyor. “Oyun akışı, daha küçük 2D oyunlar veya web’de gezinme gibi daha hafif kullanım durumları için, yaklaşık 7-8 saatlik maksimum pil ömrü elde etmeyi bekleyebilirsiniz.” Valve, IGN’e “Bu cihazda Portal 2’yi dört saat oynayabilirsiniz. 30 FPS ile sınırlandırırsanız 5-6 saat oynamış olursunuz.” diyor.

Eğer oyununuzu duraklatmanız gerekirse Steam Deck, SteamOS’ta yerleşik olarak bulunan ve cihazı uyku moduna geçirmenize, daha sonra kaldığınız yerden devam etmenize olanak tanıyan hızlı bir askıya alma / devam etme özelliği sunuyor.

valve steam deck

Ayrıca Valve bir Steam Deck’i desteklemek ve TV gibi harici ekranlara takmak için kullanabileceğiniz bir yerleştirme istasyonu da satacak. Yine de bir TV’ye takmak için bir yuvaya ihtiyacınız olmayacak. Valve, “Steam Deck, doğru kablolara sahipseniz TV’nize, monitörünüze ve hatta eski CRT’nize takılabilir.” diyor. Deck, standart Bluetooth’un yanı sıra HDMI, Ethernet ve USB verilerini içeren tam teşekküllü USB-C bağlantı noktalarıyla birlikte geliyor. Nintendo Switch’te eksik olan yerel Bluetooth ses desteği de bulunuyor.

Yazılım tarafında ise Steam Deck, Valve’ın “SteamOS’un yeni bir sürümü” dediği bir işletim sistemini, elde taşınır cihazın mobil form faktörü için optimize edilmiş versiyonu olarak çalıştırıyor. Ancak asıl işletim sistemi Linux tabanlıdır ve Windows tabanlı oyunların geliştiricilerin bunları özellikle Steam Deck’e taşımasını gerektirmeden çalışmasına izin vermek için uyumluluk katmanı olarak Proton‘u kullanır.

valve steam deck

Valve Steam Deck aslında bir Linux bilgisayarı

Sonuç olarak, Steam Deck tam teşekküllü bir Linux bilgisayarı, yani daha teknik bilgi seviyesindeki kullanıcılar normal Linux masaüstüne geçiş yapabilirler. Valve bir fare, klavye ve monitör bağlayabileceğinizi ve diğer oyun mağazalarını, normal PC yazılımlarını yükleyebileceğinizi, web’de gezinebileceğinizi ve daha fazlasını yapabileceğinizi belirtiyor.

Valve, Steam Deck’in özelliklerinin sohbet, bildirimler, buluta kaydetme desteği ve tüm kitaplığınız, koleksiyonlarınız ve favorilerinizle senkronize halde tutulan masaüstündeki normal Steam uygulamasını taklit edecek şekilde tasarlandığını söylüyor. Daha fazla güç istiyorsanız, Valve’in Uzaktan Oynatma özelliğini kullanarak oyunları doğrudan oyun PC’nizden Steam Deck’e aktarabileceksiniz.

Üç sürümün tümü için rezervasyonlar cuma günü akşam saatlerinde açıldığında, bayi botlarını uzak tutmak amacıyla, satın alma başlangıçta yalnızca Haziran 2021’den önce Steam’de satın alma işlemi olan hesaplar için geçerli olacaktır. Ayrıca iade edilebilir 5 dolarlık rezervasyon ücreti ve kişi başına bir rezervasyon zorunluluğu var. Rezervasyon tam olarak bir ön sipariş değil, ancak stok mevcut olduğunda sistem, rezervasyon yapanları ön sipariş vermek için sıraya sokar.

Aralık ayında ilk ürünler Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık’ta satışa sunulacak ve bunu 2022’de diğer bölgeler takip edecek. Ön sipariş davetiyelerinin Aralık’tan önce çıkması bekleniyor ve eğer rezervasyon yapanlar ön sipariş zaman penceresini kaçırırsa, rezervasyon ücreti Steam Wallet’a iade edilecek.

İLGİLİ HABERLER