Teknoloji

Gelecek yıl beklenen USB-C portlu iPhone 15 için yeni bir ipucu daha

usb-c iphone
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Söz konusu Apple olunca, söylentilerin ve ipuçlarının kaynağı genellikle iki kişi oluyor: Apple analisti Ming-Chi Kuo ve Bloomberg’in Apple muhabiri Mark Gurman. Kuo, birkaç gün önce Apple’ın, 2023’ün ikinci yarısında çıkarmasını beklediğimiz iPhone 15 modeliyle birlikte Lightning portunu USB-C portuyla değiştirebileceği haberini vermişti. Cuma günü ise Gurman, Apple’ın şarj ve veri transferi için Lightning portu yerine USB-C portu kullanan gelecek iPhone modellerini test ettiği haberini verdi.

Gurman, iPhone’da Lightning portu ile ilgili olarak yapılacak herhangi bir değişikliğin 2023’ten önce gerçekleşmeyeceğini belirtti. Bu da Kuo’nun 2023 ile ilgili tahminini doğrular nitelikte. Yani, birkaç ay sonra göreceğimiz iPhone 14 serisi telefonlarda yılların Lightning portu bulunmaya devam edecek gibi görünüyor.

Apple bu yıl 5.4 inç ekranlı bir iPhone mini modeli çıkarmayacak gibi görünüyor. Onun yerine, yenilenmiş olacak ürün yelpazesinde 6.1 inç iPhone 14, 6.7 inç iPhone 14 Max, 6.1 inç iPhone 14 Pro ve 6.7 inç iPhone 14 Pro Max yer alacak. Lightning bağlantı noktasının USB-C ile değiştirilmesi sonrasında, gelecek iPhone modelleri, hâlihazırda USB-C kullanan çoğu iPad ve Mac modelinin arasına katılacak. Böylece bir güç adaptörü ve kablo birden fazla cihazın şarjı için kullanılabilecek.

Değişiklikten sonra bile bazı Apple ürünleri Eylül 2012’de ilk kez gördüğümüz tescilli Lightning sistemini kullanmaya devam edecek. Lightning portu ilk kez iPhone 5, beşinci nesil iPod touch ve yedinci nesil iPod Nano ile gelmiş ve kendisinden önce gelen cihazlarda bulunan 30-pin bağlantı noktasının yerini almıştı. Ekim 2012’de gelen dördüncü nesil iPad ve iPad mini de bu cihazları takip etmişti.

Gurman’ın haberi, Apple’ın gelecekteki iPhone cihazlarının mevcut Lightning portu için yapılmış aksesuarlarla çalışmasına izin verecek bir adaptör üzerinde çalıştığı bilgisini de içeriyor. USB-C sayesinde daha hızlı şarj imkanı ve daha yüksek veri aktarım hızları sunulabilir. Eğer Apple bu hamleyi 2023’te yaparsa, üçüncü taraf aksesuar firmaları Apple cihazları için şarj ürünlerinin tasarımlarında değişiklik yapmak zorunda kalacaktır.

Bu arada, Avrupa Birliği’nin telefon ve diğer cihaz üreticilerini USB-C’ye geçmeye zorlamayı planladığı yeni yasası da Apple’ın bu değişikliği yapması için önemli bir neden sayılabilir. Cihaz üreticilerinin USB-C kullanmasını talep eden yasa oy çokluğuyla kabul edildi. Temel olarak bu mevzuat, üretici firmaya bağlı olmaksızın “cep telefonları, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar ve kulaklıklar, el tipi video oyun konsolları ve kablolu bir kabloyla şarj edilebilen taşınabilir hoparlörlerin bir USB Type-C bağlantı noktası ile donatılmasını” öngörüyor.

Geçen yıl Apple, üreticileri USB-C kullanmaya zorlamanın inovasyon yapmasını zorlaştıracağını söylemişti. Şirket, “Piyasadaki tüm cihazlar için tek tip konektörü zorunlu kılan düzenlemenin, güvenlik ve enerji verimliliği ile ilgili olanlar da dahil olmak üzere şarj standartlarında faydalı yeniliklerin getirilmesini yavaşlatarak Avrupalı tüketicilere zarar vereceğinden endişe duyuyoruz.” açıklamasını yapmıştı.

İLGİLİ HABERLER