Teknoloji

Twitter kullanıcılarına görsellere alt metin eklemeyi hatırlatacak

tweetdeck twitter
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Twitter uzun süredir beklenen bir erişilebilirlik özelliğini test ediyor. Mikro blog servisi, kullanıcılarına paylaştıkları görsellere alternatif metin (alt metin) ekleme konusunda hatırlatma yapacak.

Alt metin bir görseldeki unsurları yazılı şekilde tanımlıyor ve neden önemli olduklarını açıklıyor. Ekran okuyucusu kullananların görsel barındıran tweetleri anlayabilmeleri için alt metin eklenmesi büyük önem taşıyor. Hâlihazırda platformda paylaşılan tüm resim ve GIF’lere alt metin eklenebiliyor. Sadece birkaç adımdan ibaret olan bu işlem için herhangi bir zorunluluk söz konusu değil.

Mikro blog servisi, görsellere alt metin eklenmesi için kullanıcılara hatırlatma yapma özelliğini ilk etapta iOS, Android ve web üzerinde küçük bir kullanıcı grubuyla test edecek. Teste katılım isteğe bağlı olacak ve dileyen kullanıcılar testten çıkış yapabilecek. Test kapsamında görselli tweetler paylaşılmadan önce kullanıcıların karşısına “Görselinizi erişilebilir hâle getirmeyi unutmayın” başlıklı bir mesaj çıkacak. Bu uyarı Twitter’ın “Bir makaleyi retweet etmeden önce okuyun” uyarısına benzer bir görüntüye sahip.

twitter alt metinGörme engelliler ve erişilebilirlik aktivistleri bu hatırlatma mesajlarının platforma eklenmesi için uzun süredir mücadele veriyordu. Sosyal medya servislerinin engelliler için daha kullanışlı hâle gelmesi, servislerin de öncelik verdiği konular arasında yer alıyor.

Twitter alt metin rozetini geçtiğimiz nisan ayında kullanıma sunmuştu. Bu rozet alt metin barındıran resim ve GIF’lerin sağ alt köşesinde gösteriliyor. Bu rozet sadece ekran okuyucusu kullananların değil, herkesin işini kolaylaştırıyor.

İLGİLİ HABERLER