Bilim

Pfizer ve BioNTech Omicron’a özel aşının testlerine başlıyor

biontech covid-19 pfizer ve

Pfizer ve BioNTech, COVID-19 aşılarının Omicron varyantı için özelleştirilmiş versiyonunun klinik testlerinin başlayacağını duyurdu. İki şirket, mevcut aşının en yeni COVID-19 varyantını engelleme konusunda tam etkili olamadığına yönelik bulguların paylaşılmasının ardından Omicron varyantına özel aşı için kolları sıvamıştı.

Yine de, mevcut aşının hastaneye yatışları ve ölümleri engelleme konusunda bir hayli etkili olduğunu belirtmek gerekiyor. Özellikle hatırlatma dozunu olanlar, Omicron varyantından çok az etkileniyor.

Pfizer ve BioNTech ile Moderna tarafından geliştirilen gen bazlı COVID-19 aşılarının iki dozu, Omicron varyantına karşı çok fazla koruma sağlıyor gibi görünmüyor. Hatırlatma dozun koruma seviyesini artırsa da, etkinliğinin ne kadar olacağı bilinmiyor. İki doz ağır hastalık ve ölüme karşı hâlâ koruma sağlarken, üçüncü doz bu korumayı artırıyor.

Omicron’da farklı mutasyonların bulunması, virüsün orijinal formuna karşı aşılarla üretilen antikorların işini zorlaştırıyor. Omicron’a özel aşıyla üretilecek özel antikorların bu varyanta ve yol açabileceği hafif ya da ağır hastalığa karşı daha uzun süreli koruma sağlaması amaçlanıyor.

BioNTech’in kurucusu ve CEO’su Uğur Şahin, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Bu çalışma bizim varyant bazlı bir aşı geliştirmeye yönelik bilimsel yaklaşımımızın bir parçası. Bu yeni aşının Omicron varyantına karşı daha önceki varyantlara karşı kazanılan aşıyı tekrarlamasını, ancak aynı zamanda daha uzun süreli koruma sağlamasını amaçlıyoruz.”

İLGİLİ HABERLER