Teknoloji

NASA Ay üzerinde su arama projesini erteledi

nasa ay

NASA Ay yüzeyinde su aramak için tasarladığı VIPER isimli özel uzay aracının uçuşunu erteledi. Normal şartlarda 2023’ün kasım ayında Ay yolculuğuna başlaması planlanan VIPER’ın yolculuğu 2024’ün kasım ayında başlayacak. NASA‘dan yapılan açıklamada, bu kararın VIPER’ı Ay yüzeyine indirecek aracın daha yoğun şekilde test edilmesi amacıyla alındığı belirtildi.

VIPER, NASA’nın insanlığı tekrar Ay’a götürmeyi hedefleyen Artemis programının önemli parçaları arasında yer alıyor. Robotik uzay aracı özü itibarıyla bir “madenci” olarak tanımlanabilir. Özel dayanıklı tekerlekleri, bilimsel araçları ve bir delicisi bulunan VIPER; Ay’ın yüzeyinde buz parçaları bulmak ve bu parçaları analiz etmek amacıyla tasarlandı. Böylelikle gelecekte Ay’da su arayacak görevlerde taranacak bölgelerin ve kullanılacak araçların daha doğru şekilde belirlenmesi hedefleniyor.

NASA VIPER’ı Ay’a götürmek için Astrobotic isimli şirketle çalışıyor. Bu iş birliği NASA’nın özel şirketleri iniş araçları üretmeye teşvik etme amacıyla başlattığı CLPS isimli program çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Bir robotik iniş aracı filosuna sahip olan Astrobotic, VIPER için Griffin isimli aracını kullanmayı planlıyor. Ancak NASA’nın bu araç için daha fazla test istemesi, VIPER’ın Ay’a gidişinin bir yıl ileri atılmasına neden oldu.

NASA bunun için Astrobotic’e 67.8 milyon dolar ekstra ödeme yapacak. Bu ödemeyle birlikte Astrobotic’e ödenen toplam meblağ 320.4 milyon dolara çıkacak.

NASA Ay yolculuğu için büyük önem taşıyan VIPER projesinin başlangıcını ertelese de, VIPER’da kullanılacak araçların farklı versiyonlarını bu yıl içinde Ay’a gidecek iki araca yerleştirmeyi planlıyor.

İLGİLİ HABERLER