Teknoloji

NASA Artemis I roketinin fırlatma tarihini duyurdu

nasa artemis i nasa artemis 1

NASA Artemis I roketinin 3 Eylül’de uzaya fırlatılacağını açıkladı. Normal şartlar altında Artemis I’in cuma günü uzaya gönderilmesi planlansa da, kötü hava koşulları buna izin vermedi.

NASA’dan yapılan açıklamada, cuma günü kötü hava koşulları nedeniyle görevin ertelenmesi için yüzde 60’lık bir ihtimal olduğu belirtildi. 3 Eylül’de ise iki saatlik fırlatma aralığı Türkiye saatiyle 21.17’de başlayacak.

Bu NASA’nın devasa yeni nesil roketlerini uzaya göndermek için yapılan ikinci deneme olacak. İlk denemenin pazartesi günü gerçekleştirilmesi planlansa da, dört adet RS-25 motorundan birinin kalkış için gerekli sıcaklığa erişememesi işleri bozmuştu.

Artemis I görevinde 98,5 metre uzunluğundaki Space Launch System (SLS) roketi ve Orion mürettebat kapsülü bulunuyor. Eğer fırlatma başarıyla gerçekleştirilirse, SLS insansız Orion’u 4000 kilometre yüksekliğin hemen altına götürecek. Burada iki parça birbirinden ayrılacak ve roketin ana gövdesi Dünya’ya düşecek.

Orion yolculuğuna altı gün boyunca Ay’ın yörüngesinde devam edecek. Bu kapsülün de 11 Ekim’de okyanusa düşmesi planlanıyor.

Her şey yolunda giderse, NASA Artemis I roketiyle Ay’a dönüş amacıyla tasarlanan Artemis programını uygulamaya koymuş olacak. Bu program yıllardır çeşitli ertelemeler, geliştirme problemleri ve bütçe aşımları nedeniyle sekteye uğramıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER