Teknoloji

NASA kritik Artemis 1 testini başarıyla tamamladı

nasa artemis 1
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

NASA Artemis 1 görevini önümüzdeki hafta itibarıyla başlatmaya hazır görünüyor. Yapılan açıklamada, Artemis 1’i uzaya götürecek SLS roketinin yakıt dolum testinin başarıyla tamamlandığı açıklandı. Ağustos ayının sonlarında yapılması planlanan kalkış, SLS roketinin yakıt sistemindeki sızıntı nedeniyle ertelenmişti. NASA’dan o dönem yapılan açıklamada yakıt hatlarından birini etkileyen hidrojen sızıntısına çözüm bulunamadığı için erteleme kararının alındığı belirtilmişti.

Artemis 1 ekibi, kısa bir süre sonra sızıntının SLS roketinin ana ateşleyicisinin aşırı basınca maruz kaldığı küçük bir zaman diliminde tetiklendiği sonucuna ulaşmıştı. Aynı durumun bir daha yaşanmasını engellemek adına roketin yakıt tanklarının dolum sürecinde değişikliğe gidilmiş; sıcaklık ve basınç değişimi süreçleri yavaşlatılmıştı. Buna ek olarak, küçük bir çukurun fark edilmesinin ardından roketin likit hidrojen yalıtımı da değiştirilmişti.

Yakıt dolum testinde mühendisler bir kez daha yakıt sızıntısıyla karşılaşsa da, yapılan çalışmalar sayesinde bu seferki sızıntının kabul edilebilir oranlar içinde gerçekleştiği belirtilmişti. Böylelikle ön basınç testinin yapılması da mümkün olmuştu. Söz konusu testte likit hidrojen tankının basınç seviyesi asıl fırlatma anındakine eş seviyeye yükseltiliyor.

NASA Artemis 1 fırlatma direktörü Charlie Blackwell-Thompson, testin gerçekten iyi gittiğini ve belirlenen tüm hedeflerin gerçekleştirildiğini dile getirdi. Testte elde edilen verilerin ardından Artemis 1’in hedef tarih olan 27 Eylül’de fırlatılıp fırlatılamayacağına karar verilecek.

İLGİLİ HABERLER