İncelemelerManşetler

iOS 16 İncelemesi

ios 16 inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Eylül ayı sonbaharın başlangıcını işaret ederken dünyanın dört bir yanındaki iPhone kullanıcıları için cihazlarını bir sonraki büyük sürüme güncelleme vaktidir. Yeni güncelleme mevcut telefonlarına kazandırılabilecek yeni özellikler ve yetenekler anlamına gelir. Bu yıl da iOS 16 ile birlikte durum değişmiyor. Geçtiğimiz haziran ayında WWDC 2022’de ön gösterimi yapılan ve geride kalan yaz ayları boyunca geliştiriciler ve gönüllü kullanıcılar tarafından test edilen iOS 16, 12 Eylül Pazartesi günü kullanıcılarla buluşmaya başladı. iOS 16 inceleme yazısında ve videosunda, yeni Apple mobil işletim sistemi sürümüyle birlikte gelen başlıca yenilikleri mercek altına alıyoruz. iOS 16 özellikleri hakkında bilgi almak isteyenler için bu inceleme yazısı yararlı olacaktır.

Başlamadan önce iOS 16 uyumlu cihazlardan kısaca bahsedelim. Her güncellemede olduğu gibi Apple, yeni sürümü destekleyen cihazların kapsamını geniş tutuyor. En erken 2017 yılında çıkmış olan iPhone’lara bu güncelleme geliyor.

iOS 16 uyumlu iPhone’lar

  • iPhone 13
  • iPhone 13 mini
  • iPhone 13 Pro
  • iPhone 13 Pro Max
  • iPhone 12
  • iPhone 12 mini
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
  • iPhone 11
  • iPhone 11 Pro
  • iPhone 11 Pro Max
  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone SE (2. nesil veya daha yeni modeller)

iOS 16 inceleme: Kilit Ekranı

Kilit Ekranı uzun zamandır iOS’in pek dokunulmayan alanlarından bir tanesiydi. iOS 16 ile birlikte iPhone’un bu önemli ve her zaman ekranı uyandırdığımızda karşımıza çıkan bölümü kapsamlı bir yenilemeden geçiyor. Yenilenen tasarım sayesinde kullanıcılara zengin kişiselleştirme yolları ve araçları sunuluyor. Yeni hâliyle Kilit Ekranı biraz daha Apple Watch’un Saat kadranlarına benziyor. Telefonun ekran kilidini açtıktan sonra Ana ekrana gitmeden, parmağınızı ekranda hafifçe bastırdıktan sonra oluşturduğunuz mevcut kilit ekranları arasında kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz. İstediğiniz kadar kilit ekranı oluşturabilir, Apple’ın sunduğu farklı duvar kağıdı seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz. Film Rulosundan dilediğiniz fotoğrafı duvar kağıdı olarak atayabileceğiniz gibi, çektiğiniz Portre fotoğrafları da, tıpkı daha önce Apple Watch’a gelen Portre saat kadranı gibi kilit ekranına yerleştirebilir, ön plandaki süjeyle arka plan arasında hoş bir derinlik oluşturabilirsiniz.

ios 16 inceleme

Söylediğimiz gibi, Apple zengin kişiselleştirme araçları sunuyor. Saat ve tarihin yazı tipini değiştirebilir veya seçtiğiniz renkli arka planın renk düzenini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Apple renk seçimi konusunda profesyonel tasarımcıların elindeki araçlara taş çıkartıyor.

Odak, geçen yıl iPhone ve iPad’lere gelen yeniliklerden biriydi. Şimdi iOS 16 ile birlikte kullanıcılar farklı kilit ekranlarına özel odaklar atayıp bunların arasında kolayca geçiş yapabiliyor. Özel bir Odak atanmış olan bir Kilit ekranına geçtiğinizde, söz konusu odak profili otomatik olarak etkinleştiriliyor.

Araç takımları da Kilit ekranının verimliliğini ve işlevselliğini artırıyor. Apple Watch’taki komplikasyonlara benzeyen, küçük ancak kullanışlı araç takımlarını Kilit ekranına ekleyebilirsiniz. Apple burada fazla bir alan sunmuyor, ancak tek bir bakışta görmek isteyeceğiniz veri miktarını düşündüğümüzde, bunun yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Bu kilit ekranı bileşenleri, hep açık ekran özelliğine sahip iPhone 14 Pro modellerinde bu araç takımları kullanışlı olacaktır.

Kilit ekranı ile ilgili bir başka yenilik de doğrudan bu ekran üzerinden çeşitli aksiyonları almanızı sağlayacak kontrollerdir. Apple Music, Spotify, YouTube gibi multimedya uygulamaları aktif olduğu sırada Kilit ekranını açtığınızda, ekranın alt kısmında kullanışlı çalma kontrollerini göreceksiniz. Apple’ın Canlı Etkinlikler olarak adlandırdığı bu tür aksiyonlar farklı üçüncü taraf uygulamalarda da hızlı veri gösterimi veya kontrol için kullanılabiliyor. Bu arada yeni düzende bildirimler de ekranın alt kısmından başlayarak yukarı doğru akıyor. Bu da tek elle tutuşta bildirimleri görmeyi ve aksiyon almayı kolaylaştıracaktır.

iOS 16 inceleme: Fotoğraflar

Fotoğraflar, şimdiye kadar gelen iOS güncellemelerinde fotoğraf paylaşımını kolaylaştıracak çeşitli kolaylıklara sahip olmuştu. iOS 16 ile birlikte Paylaşılan Fotoğraf Arşivi olarak adlandırılan yeni bir paylaşma yolu sunuluyor. Paylaşılan Fotoğraf Arşivi, bir veya daha fazla kişiyle dinamik biçimde fotoğraf paylaşımı yapmanızı sağlıyor. Üstelik çektiğiniz yeni fotoğraflar ve videolar da otomatik olarak paylaşılan arşive eklenebiliyor. Kamera uygulaması içinde, çekilen fotoğrafın veya videonun paylaşılan arşive mi, yoksa kişisel arşive mi ekleneceğini belirleyen bir kontrol bulunuyor.

ios 16 inceleme

Paylaşılan fotoğraf arşivine üye olanlar, arşive fotoğraf ekleme, arşivden fotoğraf silme ve fotoğrafları düzenleme konusunda aynı izinlere sahip. Bir üyenin yaptığı düzenleme diğerleri tarafında da görülebiliyor.

Fotoğraflar uygulamasında bulunan Sizin İçin bölümünde Paylaşılan Arşiviniz İçin başlıklı bir bölüm göreceksiniz. Katılımcıları belirledikten sonra hangi fotoğrafların veya videoların arşive taşınabileceğiyle ilgili tavsiyeleri göreceksiniz. Bunun dışında, Ayarlar içinde bulunan Fotoğraflar bölümünden de yeni bir Paylaşılan Fotoğraf Arşivi başlatabilirsiniz.

Paylaşılan Fotoğraf Arşivi daha önceki iOS 16 beta sürümlerinde olsa da, Apple bu özelliği yeni sürüm dağıtıma çıktığında değil, ilerleyen haftalarda sunmayı planlıyor.

ios 16 inceleme

Fotoğraflarla ilgili olarak iOS 16’ya gelen dikkat çekici bir akıllı özellik var. Kişi, yemek veya herhangi bir nesnenin ön planda olduğu fotoğraflarda, süjeyi arka plandan kolaylıkla ayırabilirsiniz. Bunun için uygun bir fotoğrafı açın, süjeye hafifçe bastırıp bekletin. Ekrandaki animasyon sayesinde süjenin arka plandan ayrıldığını göreceksiniz. Daha sonra Kopyala ve Paylaş seçeneklerini göreceksiniz. Bu resmi Notlar veya bunun gibi bir uygulamaya yapıştırabilir veya WhatsApp, iMessage gibi uygulamalar üzerinden başkalarıyla paylaşabilirsiniz.

iOS 16 inceleme: Mesajlar

Her iOS güncellemesinde düzenli olarak yeni özelliklerin eklendiği uygulamalardan biri de Mesajlar oluyor. Apple, iOS 16 ile birlikte iMessage platformuna WhatsApp ve benzeri anlık mesajlaşma uygulamalarında gördüğümüz bir özelliği getiriyor. Bunlardan ilki gönderilen mesajı geri alma. Bir mesajı gönderdikten hemen sonra, gönderdiğiniz mesaj baloncuğuna hafifçe bastırdığınızda açılan menüde Göndermeyi Geri Al kontrolünü göreceksiniz. Buna tıklattığınızda mesaj geri alınacak. Ne var ki, bu özelliğin düzgün çalışması için karşı tarafın cihazının da iOS 16’ya güncellenmiş olması gerekiyor.

ios 16 inceleme

Bir diğer yenilik ise gönderilen mesajı düzenleme. Göndermeyi geri al özelliğinde olduğu gibi, bir mesajı gönderdikten sonra, mesaj baloncuğunun üzerine hafifçe bastırdığınızda açılan menüden Düzenle’yi seçmeniz yeterli. Daha sonra mesajınızı düzenleyip tik işaretine tıklatın. Karşı taraf da sizin gibi, mesajın düzenlendiğini gösteren bir Düzenlendi ifadesini ekranda görecektir.

Mesajlar için gelen bir başka yenilik de SharePlay oluyor. Arkadaşlarınız veya aile bireylerinizle birlikte bir şeyler izlemenize veya dinlemenize olanak sağlayan bu özellik geçen yıl FaceTime aracılığıyla sunulmuştu. Şimdi başlatacağınız bir SharePlay oturumunun paylaşımını Mesajlar üzerinden başlatabilirsiniz. Artık seçenekler içinde FaceTime ve Mesajlar bulunuyor. Arkadaşınız SharePlay kısayolunu mesaj oturumu içinde görecektir.

iOS 16 inceleme: Dikkat çekici diğer yenilikler

iOS 16 ile birlikte gelen birçok farklı yenilik var. Şimdi gelin, içlerinden dikkat çekici olanlara biraz daha yakında bakalım. Safari için daha önce gelen sekme grupları şimdi başkalarıyla kolaylıkla paylaşılabiliyor. Örneğin, yapacağınız bir geziye dair web araştırmasının sekmelerini özel bir sekme grubunda topladıktan sonra, sekme grubu içinde göreceğiniz paylaş düğmesi aracılığıyla bunları bir arkadaşınız veya arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Alıcılar, iMessage sohbeti içinde görecekleri paylaşıma tıklattıklarında, içinde bulunan tüm sayfalarıyla sekme grubunu görecektir.

ios 16 inceleme

Dikte, Türkçe desteğine de sahip olan, benim de iPhone’da sıklıkla kullandığım araçlardan bir tanesi. iOS 16 ile birlikte Dikte arayüzü yenilendi. Artık Dikte ve elle metin girişi aynı anda kullanılabiliyor. Her ne kadar Dikte’nin isabet oranı yüksek olsa da, yenilenen arayüz sayesinde hatalı yazımları düzeltmek daha hızlı ve kolay olacaktır. Noktalama işaretlerini kullanmaya özen gösterenler için de Dikte’nin yeni şekli memnun edici olacaktır.

ios 16 inceleme

iOS 16 ile birlikte Harita uygulamasına da birden fazla durak ekleme imkanı geldi. Bu, özellikle şehirler arası yolculuklarda rota planlaması yaparken işleri kolaylaştıracaktır. Şimdilerde harita uygulamaları yol tarifi oluştururken istediğinizden farklı rotalar oluşturabiliyor. Birden fazla durak ekleme imkanı sayesinde kendi rotanızı rahatlıkla oluşturabilirsiniz.

ios 16 inceleme

Sağlık uygulamasında ise İlaçlar deneyimi geliştiriliyor. Böylelikle sık kullandığınız ilaçların takibini daha rahat yapabilirsiniz. Sağlık uygulaması içinde İlaçlar için özel bir bölüm var. Buradan yeni ilaçları ekleyebilirsiniz. İlaç türü, etki miktarı, günün hangi zamanında alınacağı gibi bilgileri giriyorsunuz. Üstelik ilacın rengini, şeklini ve diğer bilgileri de girme imkanınız var. İlaç alma zamanı geldiğiniz de bildirim alacaksınız. Aldığınız ilaçların kontrolünü ve takibini yine Sağlık uygulaması içinde yapabilirsiniz. Üstelik arkadaşlarınızın veya aile bireylerinizin ilaç takvimini, onlar paylaştığı takdirde takip etme imkanınız da bulunuyor.

ios 16 inceleme

Fitness uygulaması artık Apple Watch sahibi olmayanların da kullanabileceği bir uygulama oluyor. Bu uygulama, iPhone’daki ivmeölçer ve diğer sensörlerin yardımıyla hareket takibini yapıyor ve sonuçları anlaşılır ve kullanışlı grafiklerle sergiliyor.

Aile Paylaşımı tarafında ise Aile Denetim Listesi altında yeni bir özellik ekleniyor. Aile Paylaşımı, aktif olarak kullandığım alanlardan bir tanesi ve ailem içinde kızım da bulunuyor. Aile Denetim Listesi, özellikle aile paylaşımı altında çocukları bulunan aile bireylerinin, çocuklarının cihazlarını nasıl kullanacağı, kimlerle iletişim kurabileceği noktasında daha kolay hareket etmelerini sağlıyor. Ayarlar içinde Aile bölümüne girdiğinizde, Aile Denetim Listesi bölümünü göreceksiniz. Çocukların ekran süresi sınırlarını ve iletişim kurabilecekleri kişileri belirleme, konumunuzu diğer aile bireyleriyle paylaşma gibi, aslında bazılarını daha önce de gördüğümüz ayarlar daha kolay ulaşılabilir bir yere toplanmış.

Dikkat çekici küçük bir detay ise çalan medyayı yansıttığınız cihazın gösterimiyle ilgili. Denetim Merkezi’nde bulunan Çalma Kontrolü içinde, çalan içeriği yayınlayabileceğiniz cihazı gösteren bir AirPlay simgesi bulunurdu. Şimdi bu AirPlay simgesinin yerine; yayınladığınız veya aktardığınızın cihazın türüne göre AirPods, HomePod ve bunun gibi cihazların simgesi gösteriliyor.

AirPods demişken, iOS 16 ile birlikte Kişiselleştirilmiş Uzamsal Ses özelliği de kullanıma sunuluyor. Eğer AirPods 3, AirPods Pro veya AirPods Max gibi bir kulaklık sahibiyseniz, kulağınızın yapısına uygun özelleştirilmiş bir uzamsal ses profili edinebilirsiniz. Güncelleme yaptıktan sonra AirPods’unuzu ilk kez bağladığınızda karşınıza özel bir bildirim ekranı çıkacaktır. Buradan hemen işe başlayabileceğiniz gibi, AirPods ayarları içinden de söz konusu ayarlamayı daha sonra yapabilirsiniz.

iOS 16 inceleme: Sonuç

iOS 16’daki en büyük ve göze çarpan yenilik Kilit Ekranı tarafında oluyor. Geçen yıllarda Apple, Ana ekran deneyimini geçen yıllardaki sürümlerle birlikte büyük değişimden geçirmişti. Kilit ekranına ise fazla dokunmamıştı. Şimdi, iPhone’larda en çok kullanılan alan, Apple Watch’takine benzer bir deneyim kazanmış oluyor.

Geri kalan taraflarda ise genellikle eksikleri kapatan ve verimliliği daha artıran yeniliklerin getirildiğini görüyoruz. Tüm bunlar iPhone’larda kullanıcı deneyimini daha da artırıyor, kullanıcıların birlikte eğlenme veya çalışma anlarında telefonun daha fazla kullanılmasına imkan sağlıyor.

Aynı zamanda bir Mac bilgisayar sahibi olan ve sonbaharın ilerleyen zamanlarında gelecek macOS Ventura’ya yükseltme yapabilecek kullanıcıların iPhone’larıyla yapabilecekleri yeni işler olacak. Bunları da beklenen Ventura güncellemesini çıktığında ayrı bir video ve içerikle aktaracağız.

iPhone 14 serisi telefonları Amerika’dan satın almak isteyenler için fiyatlar

İLGİLİ HABERLER