Teknoloji

Google Haritalar’ın çevre dostu rota tavsiyelerine yeni bir özellik ekleniyor

google haritalar

Google Haritalar, otomobilinizin sahip olduğu motor  türüne göre yakıt verimliliği en yüksek rotayı sunma imkanına sahip. Öte yandan çevre dostu rota özelliği ise tüm Avrupa genelinde kullanıma sunuluyor.

Bu yılın ilk zamanlarında Google, çevre dostu yol tarifi özelliğini ABD, Kanada ve Almanya’da kullanıma sunmuştu. Bu rotalar daha az yakıt tüketimiyle öne çıkıyordu. “Yakıt verimliliği en yüksek” anlamında yeşil yaprak işaretini barındıran bir rota olduğunda ve bu rota diğerleriyle benzer varış zamanlarına sahip olduğunda, uygulama bu yolları tercih ediyor. Bu seçim hakkında daha fazla detayı ve özet niteliğinde bir açıklamayı almanız da mümkün oluyor.

Bu özelliği devre dışı bırakmak isteyenlere de söz konusu imkan sunuluyor. Bunun için yol tarifleri sayfasında bulunan rota seçeneklerinde gezinmek yeterli oluyor. Buradan her zaman en hızlı seçeneği kullan ayarını yaparak sunulan bu çevre dostu rota seçeneğini kapatmak mümkün.

Google’ın belirttiğine göre, bu özellik ABD ve Kanada’da sunulduğundan bu yana yarım milyon metreküpten fazla karbonun emisyonunun azaltılmasına yardımcı oldu. Bu da 100 bin benzinli veya mazotlu aracın yoldan çekilmesine eşdeğer.

Çevre dostu rota özelliği salı günü itibarıyla 40’ı aşkın Avrupa ülkesinde kullanıma sunulmaya başlandı. Haberi yayına hazırlarken kontrol ettiğimizde, Türkiye için bu çevre dostu rota özellikleri ve seçenekleri sunulmuyordu. Ancak Google Türkiye’den gelen açıklama, söz konusu Avrupa ülkeleri arasında Türkiye’nin de bulunduğunu içeriyor. Ancak tüm ülkelerdeki kullanıcıların telefonlarında yeni rota seçeneklerinin aktif olmasının birkaç haftayı bulacağı dile getiriliyor.

Haberin başında da belirttiğimiz gibi, kullanıcılar Google Haritalar’ın çevre dostu rota seçeneğini aracın benzin, mazot, hibrit veya elektrikli oluşuna bağlı olarak ayarlayabilecek. Bu özellik önümüzdeki haftalarda ABD, Kanada ve Avrupa’da kullanıma sunulacak. Yol tarifi ekranında bulunan menüden Rota seçenekleri’ne gittiğinizde motor türünü seçebileceksiniz.

Örneğin, dizel motorlu araçlar genellikle yüksek hızda benzinli veya LPG’li araçlardan daha verimli çalışır. Hibrit ve elektrikli araçlar ise dur-kalk trafikte daha iyi performans gösterir. İşte Google Haritalar, gelen yeni özellikle birlikte bu kriterleri dikkate alarak çevre dostu ve verimli rota tavsiyelerinde bulunacak.

Google, en doğru yakıt ve enerji verimlilik tahminlerini elde etmek için ABD Enerji Bakanlığı’nın Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı tarafından sağlanan içgörülerden ve Avrupa Çevre Ajansı verilerinden yararlandığını söylüyor. Bu verileri Google Haritalar’ın sürüş eğilimleriyle birleştiren şirket, belirli bir bölgede en çok kullanılan motor türlerine göre eğitilen gelişmiş makine öğrenimi modelleri geliştirdi.

Güncelleme: Google Türkiye’den konuyla ilgili olarak gelen, çevre dostu rota seçeneklerinin Türkiye’de de kullanılabileceği bilgisiyle bu haber güncellenmiştir.

İLGİLİ HABERLER