Teknoloji

Google AI Test Kitchen ile doğal dil modelleri test edilecek

google ai test kitchen

Google I/O 2022’de makine öğrenme alanındaki yeteneklerini de sergiliyor. LaMDA 2 adını taşıyan yeni etkileşimli yapay zekâ modelini duyuran Google, AI Test Kitchen adını taşıyan yeni uygulamasını hakkında da bilgi verdi.

Uygulamada LaMDA 2’nin yapabileceklerini gösteren üç demo mevcut. Bunlardan ilki kullanıcıların kendilerini farklı senaryolar içinde hayal etmesine yardımcı olan basit bir beyin fırtınası aracı. Tanıtımda yapılan demoda, uygulamanın “… olduğunu hayal et” sorusuna “Okynausun en derin yerindeyim” şeklinde bir yanıt verildi. Ardından uygulama Mariana Çukuru’ndaki bir denizaltında bulunan birini tanımlayan kısa bir paragraf oluşturdu.

İkinci demoda ise yapay zekâ modelinin konudan kopmama yeteneğinin test edildiği görülüyor. Uygulama kullanıcıyla bir diyaloga giriyor ve konudan kopmamayı başarıyor. Örneğin, “Köpeklerin bir şey getirip götürmeyi neden bu kadar sevdiğini merak ettin mi?” sorusuyla başlayan bir diyalogda “Niçin böyledir” gibi basit takip soruları geldiğinde sistem köpekler ve koku alma sistemleriyle ilgili bilgi verebiliyor.

google ai test kitchenGoogle AI Test Kitchen, LaMDA 2’nin karmaşık bir konuyu veya hedefi de parçalarına ayırabileceğini ve ayrıntılandırabileceğini de gösteriyor. “List It” (Listele) adını taşıyan bu bölümde kullanıcılar “Gitar çalmayı öğrenmek istiyorum” veya “Bahçe kurmak istiyorum” gibi isteklerini paylaşıyor ve Google da bu konularda kullanıcıların aklına gelmeyebilecek bazı fikir ve öneriler sunuyor.

Google AI Test Kitchen ile yapay zekâyla iletişimde doğal dilin kullanımı konusunda ne kadar ilerlediğini gözler önüne seriyor.

İLGİLİ HABERLER