İncelemelerManşetler

Samsung Galaxy A73 5G İncelemesi

Galaxy A73 inceleme yazısında ve videosunda Galaxy A serisinin yeni ve üst sınıf üyesi ile ilgili fotoğraflar, yorumlar yer alıyor.
galaxy a73 inceleme Samsung Galaxy A74

Samsung Galaxy A73 5G Satın Alın

Samsung Online Mağaza Amazon.com.tr

Samsung’un Galaxy A serisi, şu sıralar bütçesiyle doyurucu özellikler arasında bir denge arayan tüketiciler için en uygun seçenekler arasında yer alıyor. Mart ayının ortalarında 2022 model ilk üyelerini gördüğümüz bu seri içinde yer alan Galaxy A73 5G, adından da anlaşılacağı üzere 5G bağlantı desteğini sunan bir telefon. Ancak henüz bu yeni nesil mobil şebekelerin faaliyete geçmediği ülkemizde, bu telefonun 6.7 inç Full HD+ ekran, Snapdragon 778G işlemci, 108 megapiksel ana kamera, 5000 mAh kapasiteli pil gibi özellikleri daha ilgi çekici oluyor. 10999 TL’lik tavsiye edilen satış fiyatına sahip olan bu telefonu bir haftayı aşkın zamandır kullanıyoruz. Galaxy A73 inceleme yazısında ve videosunda, bu telefon ile ilgili yorumlar ve izlenimler yer alıyor.

Galaxy A73 inceleme: Tasarım

2022 model Galaxy A serisinin üç yeni üyesi; A33, A53 ve A73 görünüş açısından birbirine çok benziyor. Her bir telefonun mat plastik arka yüzü, metalik görünüm verilmiş plastik kenarları ve Corning Gorilla Glass 5 ekran camı bulunuyor. Galaxy A73 de diğer telefonlar gibi IP67 sertifikasıyla belgelenen suya ve toza dayanıklılık özelliğine sahip. Bu sayede yazın havuz veya deniz kenarında bu telefonu rahatlıkla kullanabilir ve su altında etkileyici fotoğraflar veya videolar çekebilirsiniz.

galaxy a73 inceleme

Selefi A72’ye göre görünüş anlamında çok büyük farklılıklar içermeyen Galaxy A73, sağlamlık hissini başarılı biçimde veren, 6.7 inçlik büyük ekranına rağmen 7.6 milimetrelik kalınlığı sayesinde ele rahatlıkla oturan bir telefon. 181 gram ağırlığı da büyük ekranlı bir telefon için makul aralıkta, hatta bu aralığın biraz daha düşük tarafında. Tabii ki, bunda en büyük pay telefonun büyük bölümünde metal yerine plastiğin kullanılmış olması. Bu malzeme seçimi telefonun görünüşünde ise bir sıradanlığa neden olmuyor. Galaxy A73 gayet şık görünen bir telefon. Koyu Gri, Beyaz ve Mint Yeşili olmak üzere üç farklı renk seçeneği var. Bu renklerin her biri farklı beğenilere ve kullanıcı kitlelerine uyacaktır. Bizim elimizdeki Mint Yeşili de hoş görünüme sahip. Metalik görünümlü kenarlara verilen uyumlu ton telefonun daha şık görünmesine yardımcı oluyor.

Samsung, Galaxy A73’ü gönderirken yanına bir adet kılıf da eklemiş. Daha önce Galaxy Z Flip 3 ve S22 serisi için benzerlerini gördüğümüz, arkasında parmaklarınızı rahatlıkla geçirip tek elle kullanmanıza izin verecek bir kayışa sahip olan kılıf var. Lacivert renkli silikon kılıf telefona sıkıca sarılıyor. Arkasındaki neon turuncusu kayışı ve üzerindeki A harfini andıran sembolü de ayrı bir hava katıyor. Bunun dışında başka kılıf seçenekleri de var.

galaxy a73 inceleme

Galaxy A73’ün alt kenarında USB-C portu, mikrofon ve hoparlör var. Ekranın hemen üst kısmındaki ahize bölümünde ikinci bir hoparlör daha var. Üst kenarda ikinci mikrofon, nano SIM ve microSD kartları barındıran tepsi var. Sağ kenarda ses ve güç tuşları var. Bunların derinliği iyi, çok sert değil, el yordamıyla rahatlıkla bulunuyor ve kullanılabiliyor.

Arkada ise telefonun geri kalan kısmıyla bütünleşmiş bir görünüm oluşturan, daha önce A72’de de benzerini gördüğümüz bir kamera modülü var. Bu dikdörtgen şekilli kamera modülünde dört adet kamera ve LED flaş var. Alt kenara doğru yerleştirilmiş bir Samsung logosu var. Telefonun mat arka yüzü hafif sürtünmesiyle telefonu tek elle tutuşta rahat etmeyi sağlıyor.

Galaxy A73 inceleme: Ekran ve Ses

Samsung Galaxy A73 5G’de 6.7 inç ekran var. Super AMOLED Plus ekran 1080 x 2400 piksel çözünürlüğe sahip. Bu da 393 ppi gibi, makul bir piksel yoğunluğuna karşılık geliyor. Bu yoğunluk net ve keskin yazılar, grafikler için yeterli. Ekranın 800 nitlik maksimum parlaklık değeri var. Ekranın parlaklığı S22 serisi telefonlarda gördüğümüz kadar yüksek değil, bu pratikte de belli oluyor. Yine de içeride kullanım için rahatlıkla yetiyor, dışarıda da kamera, harita, internet tarayıcısı ve benzeri kullanımlarda iş görecek bir parlaklık sağlanıyor.

galaxy a73 inceleme

A73’ün ekranının dikkat çekici bir özelliği de 120 Hz yenileme hızı. Bu yenileme hızı kullanıcı arayüzünde gezintide daha gerçekçi ve hoş bir geçiş efekti ve akıcılık oluşturmasının yanı sıra, destekleyen oyunlarda da daha iyi bir görsel deneyim elde etmeye olanak sağlıyor. Super AMOLED ekran geniş görüş açılarına sahip olmakla birlikte yeterli derinlikte siyahlara ve canlı renklere sahip. Daha önce deneyimlediğimiz S22 serisi telefonlardaki kadar olmasa da, onlara yaklaşan bir canlılık ve hoşluk söz konusu. Diğer Samsung telefonlarının çoğunda gördüğümüz ekranın renk sıcaklığını ayarlama imkanınız var.

Ekranın üst kısmında kamera deliği var. Bunun büyüklüğü çok fazla değil, tam ekranda oyun oynarken veya video oynarken göz tırmalamıyor. 6.7 inçlik büyük ekran, mobil web sitelerinde gezinme, Instagram veya Twitter gibi sosyal medya uygulamalarını kullanma, YouTube veya Netflix’te video izleme gibi işler için yeterli. Netflix’te HD video izleme imkanının bulunduğunu belirtelim. Video izlemek için iyi bir telefon.

galaxy a73 inceleme

Ses tarafındaki özellikleri de Galaxy A73’ün iyi bir eğlence telefonu olmasına yardımcı oluyor. Bu telefonda iki hoparlör var ve yatay kullanımda iyi bir stereo ses etkisi elde ediliyor. Ses çıkış şiddeti akıllı telefon ortalamasının biraz üzerinde, çevresel ses etkisi ve dolgunluk da iyi bir seviyede bulunuyor. Yüksek ses şiddetinde tizlerde patlama yok, baslar da hissedilir seviyede. Telefonun kulaklık jakı yok, kutudan da kulaklık çıkmıyor. Bu durumda kulaklık için farklı bir çözüme başvurmanız gerekiyor. Samsung’un Galaxy Buds serisi kulaklıklar, kolay eşleştirme ve kullanım ile akla gelen ilk seçenekler arasında bulunuyor. Diğer Bluetooth kulaklık seçenekleri de değerlendirilebilir.

Galaxy A73 inceleme: Performans ve Pil

Geçen yıl Türkiye’de satılan Galaxy A72 modelinde Snapdragon 720G gibi, biraz eskimeye başlamış bir işlemci vardı. Neyse ki, Samsung’un bu yıl biraz daha yeni bir işlemciye yer verdiğini görüyoruz. Genellikle orta üst segment Android telefonlarda gördüğümüz ve oyun konusunda çeşitli optimizasyonları bünyesinde barındıran Snapdragon 778G 5G işlemci bu telefonun kalbinde yer alıyor. Adreno 642L GPU’yu da barındıran bu yonga sete 8 GB RAM eşlik ediyor. Bu bellek miktarı çoklu görev ve iyi bir performans için yeterli olsa da Samsung, daha fazla uygulamanın arka planda açık tutulması ve özellikle uygulamalar arasında gidip gelmelerde kalınan yerden devam edilmesi amacıyla RAM Plus adlı bir özelliği de sunuyor. Eğer depolama alanı yeterliyse, 8 GB’a kadar alan RAM’e ayrılabiliyor. RAM Plus’ın pratikte çok büyük bir etkisini görmeseniz de; özellikle sosyal medya paylaşımını yoğun yapan, çektikleri fotoğraf veya videoları hızlı şekilde düzenleyip Instagram gibi ortamlarda paylaşan, bu esnada uygulamalar arasında gidip gelirken işlerinin kaybolmasını istemeyen kullanıcılar bu özelliğin varlığından memnun olabilirler.

galaxy a73 inceleme

Samsung, bu telefonun 128 GB ve 256 GB kapasiteli versiyonlarını satıyor. Arada 1000 TL’lik bir fark var. 128 GB çoğu kullanıcı için yeterli olacaktır. Üstelik microSD kart yuvasıyla 1000 TL’ye nazaran daha düşük bir bütçeyle depolama alanını da artırmak mümkün olacaktır. Yine de, en baştan en fazlasını isteyenler için 256 GB’ın da bir seçenek olarak bulunması güzel sayılır.

Snapdragon 778G işlemci Galaxy A73 kullanıcılarının günlük ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılıyor. Kullanıcı arayüzünde gezinti, internet tarayıcılarını kullanma, sosyal ağlarda takılma, kameranın kullanımı gibi temel işlere bu telefon iyi bir iş çıkarıyor. Uygulamalar arası geçişler hızlı, oyunlar da hızlı biçimde yükleniyor. Telefonun kullanımı sırasında arka yüzün biraz ısındığı hissediliyor, ancak bu makul aralıklarda kalıyor. Oyun konusunda ise, sahip olduğu işlemcinin de katkılarıyla iyi bir deneyim sunuluyor. Yüksek profilli oyunları bile akıcı biçimde ve iyi bir grafik kalitesiyle oynamak mümkün olacaktır.

Pil tarafında ise Samsung Galaxy A73 5G’nin 5000 mAh gibi yüksek kapasiteli bir pille birlikte geldiğini görüyoruz. Bu pil, iki güne varan bir çalışma imkanı sunuyor. Normal yoğunluklu bir kullanımda ise sabahtan akşama bir günü rahatlıkla çıkarır, hatta ikinci gün için de size günün yarısına kadar gidecek gücü sunabilir. Çeşitli güç tasarrufu araçları ihtiyaç duyduğunuzda telefonun pilini idareli biçimde kullanmanıza yardımcı oluyor. Ekranın parlaklığının ortamın ışığına göre otomatik olarak ayarlanması da pilin tüketimine yardımcı oluyor. Üstelik pil doluluğu belirli bir seviyenin altına indiğinde ekran otomatik olarak epey kararıyor.

galaxy a73 inceleme

Galaxy A73 5G modeli 25W hızlı şarj desteğine sahip olsa da, bundan yararlanmak için biraz zahmete girmeniz gerekiyor. Kutudan sadece USB-C kablosu çıkıyor, güç adaptörü yok. Eğer daha önceden bir Samsung telefonu kullandıysanız ve güç adaptörü 25W çıkışlıysa, onu ve uygun kablosunu kullanarak telefonun bu hızlı şarj desteğinden yararlanabilirsiniz. Piyasada satılan üçüncü taraf aksesuarları ve kabloları da tercih edebilirsiniz, ancak hepsinden iyi bir performans alacağınızı garanti etmek mümkün olmayacaktır.

Bizim elimizde Galaxy A72’den kalma 25W güç adaptörü ve kablo var. Bu ikiliyle telefonun pilini, telefon kapalı durumdayken 32 dakika gibi bir sürede yüzde 50 oranında doldurmayı başardık. Yaklaşık 75 dakika gibi bir sürede ise telefonun pili tamamen doldu. Bunlar oldukça iyi değerler ve şarj konusunda elinizi rahatlatacaktır. Tabii ki, elinizde doğru aksesuarların olması durumunda.

5G desteğinden de bahsetmeden geçmeyelim. Telefona adını veren 5G, henüz Türkiye’de aktif olmasa da, bu telefonu satın alarak şimdiden geleceğe hazırlık yapmış olabilirsiniz. Tahminler, 5G’nin 2023 itibarıyla Türkiye’de faaliyete geçeceği yönünde. Bu desteğin dışında telefonun 4.5G performansı da gayet iyi seviyede bulunuyor. Kablosuz bağlantı tarafında Wi-Fi 6 desteğinin varlığından bahsetmeden de geçmeyelim.

Galaxy A73 inceleme: Yazılım ve Güvenlik

Galaxy A73’te Android 12 ve onun üstünde One UI 4 kullanıcı arayüzü geliyor. Canlı renklere sahip duvar kağıtları ve uygulama ikonları, parmak dostu kontroller ve kullanışlı Hızlı Ayarlar bölümüyle One UI 4, Samsung telefonlarını kullanmayı daha zevkli hâle getiriyor. Aynı zamanda evinde Samsung markalı TV veya beyaz eşyaları bulunanlar için Galaxy A73, bunlara bağlanma ve kontrol etme konusunda avantaj sağlıyor. Telefonun ekranını Samsung TV’ye yansıtma veya televizyonu telefonla uzaktan kontrol etme gibi imkanlar da mevcut.

galaxy a73 inceleme

Yine her Samsung telefonunda yüklü olarak görmeye alıştığımız çeşitli Samsung, Google ve Microsoft uygulamaları yüklü olarak geliyor. Spotify, Netflix ve Facebook gibi popüler uygulamaları unutmayalım. Daha fazla uygulama veya oyunu Galaxy Store veya Google Play Store gibi mağazalardan yükleme imkanınız var. Kısacası, Samsung Galaxy A73 5G ile kullanıcıları eksiksiz bir Android telefon deneyimi bekliyor.

Bu arada güncellemeler konusunda Samsung’un taahhüdünden de bahsedelim. Samsung, Galaxy A73 5G için önümüzdeki dört büyük Android güncellemesini alma ve beş yıl boyunca güvenlik güncellemelerini sunma güvencesini verdi. Telefonların artık iki yıldan daha uzun süre boyunca kullanıldığını düşündüğümüzde, verilen bu güvencenin değeri daha iyi biçimde anlaşılıyor.

galaxy a73 inceleme

Güvenlik tarafında ise başrolde ekran içi parmak izi okuyucunun bulunduğunu görüyoruz. Bu birim parmak izini hızlı biçimde algılama konusunda başarılı. Kilit ekranı hızlıca geçilebiliyor. Telefonu kullandığımız süre boyunca parmak izi okuyucu başlıca kimlik doğrulama yöntemimiz oldu. Her şeye rağmen Samsung, ön kamera yardımıyla sunulan yüz tanımadan da yararlanma imkanını kullanıcılarına sunuyor.

Galaxy A73 inceleme: Kamera

Galaxy A73’ün arkasında dört tane kameranın bulunduğunu söylemiştik. Bu telefonu geçen senenin A72’sinden ve bu yılın A53 ve A33’ünden ayıran en önemli noktalardan bir tanesi 108 megapiksel ana kamerasının bulunması. Bu kamera f/1.8 diyafram, faz algılamalı otomatik odak, optik görüntü sabitleme gibi özelliklere sahip. Bu kameranın yanında 12 megapiksel, f/2.2 ultra geniş açılı kamera var. Geçen yıl A72’de gördüğümüz telefoto kamera kaldırılmış. Bunun yerine A53’te olduğu gibi 5 megapiksel, f/2.4 gibi değerlere sahip makro ve derinlik kameraları bulunuyor.

galaxy a73 inceleme

Kamera uygulamasına baktığımızda sağda ve solda birçok kontrolün bulunduğunu görsek de, bu arayüze alışmak, neyin nerede olduğunu öğrenmek zor değil. Ekranın bir tarafı filtreler, hareketli fotoğraf, zamanlayıcı, flaş ve çözünürlük gibi kontrollere ayrılmış. Normalde 12 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiliyor, yani piksel birleştirme yapılıyor. Arzu ederseniz 108 megapiksel fotoğraf çekim moduna hızlıca geçebilirsiniz. Ekranın diğer kenarında ise klasik Fotoğraf ve Video modunun yanında Portre ve Eğlence modları var. Eğlence moduyla geçen yıl tanışmıştık, Snapchat’in popüler filtrelerine ve daha fazlasına Galaxy A73’ün kamera uygulamasından erişebilir, eğlenceli işler ortaya koyabilirsiniz. Bu mod hem ön hem de arka kamerada bulunuyor. Daha Fazla bölümünde ise yiyecek, Pro, Pro Video, Panorma, Hiper Geçiş, Ağır Çekim gibi modlar var. Hatta daha yakın çekimler için Makro modu da burada bulunuyor. Bu arada Gece modunu da unutmayalım. Görsel Zekâ adı verilen, çekilen sahneye göre sahnenin renk ve parlaklık ayarlarının otomatik olarak yapıldığı mod da mevcut. Tek Çekim ise, farklı kameraları ve modları kullanarak ilginç işler çıkarmayı sağlıyor.

Galaxy A73, yeterli ışık koşulları altında iyi fotoğraflar çekiyor. Dışarıda yaptığımız çekimlerde fotoğrafların parlaklığı ve renklerin canlılığı iyi seviyede bulunuyor. Ana kameranın ultra geniş açılı kamera ile parlaklık ve renkler açısından iyi bir tutarlılığı var. 108 megapiksel modunda çekilen fotoğraflarda parlaklık hafif de olsa az ve renkler biraz daha solgun görünüyor. Buna karşılık daha fazla ayrıntı elde ediliyor. Özellikle manzara çekimlerinde bu yüksek çözünürlüklü modu kullanmak daha iyi sonuçlar verebilir.

galaxy a73 inceleme

Düşük ışıkta yapılan çekimlerde parlaklık ve netlik iyi seviyede, biraz gürültü ve pürüz olsa da neyin ne olduğu anlaşılıyor. Ancak fotoğraflarda yakınlaştırma yaptığımızda detaylarda pürüzlenmeler ve kayıplar görüyoruz. Yine de, çekilen fotoğrafların çoğunlukla sosyal medyada paylaşılacağını düşündüğümüzde bu, bir sorun yaratmayacaktır. Yakın çekimlerde ana kamera iyi işler çıkarıyor, ancak nesneye epey yakınlaşarak çekim yapacaksanız Makro modu daha iyi sonuçlar verecektir. Makro kameranın 5 megapiksel ile daha yüksek çözünürlük sunması sayesinde memnun edici sonuçlar elde ediliyor. Portre çekimleri de tatmin edici, derinlik kamerasının varlığının işe yaradığı görülüyor.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, geçen yıl A72’de gördüğümüz telefoto kamera kaldırıldı. Bunun yerine 108 megapiksel kameranın yüksek çözünürlüğüne güveniliyor. 10 kata kadar yakınlaştırma var, ancak 2 kat yakınlaştırmadan sonra kalitede bozulmalar görülüyor.

Ön tarafta 32 megapiksel selfie kamera var. Bu kamera f/2.2 diyafram değerine sahip. Farklı ışık koşulları altında memnun edici fotoğraflar çekebilirsiniz. Netlik iyi seviyede, ışık yeterli olduğunda da memnun edici bir parlaklık var. Renkler hafif de olsa solgun görünüyor. Düşük ışıkta parlaklık ve renkler kabul edilebilir seviyelerde, ancak gürültü etkisi dikkat çekiyor. Her ne olursa olsun, bu kamera ile çekeceğiniz fotoğraflar çoğu durumda işinizi görecektir.

Video tarafında Galaxy A73’ün arka kamerasıyla saniyede 30 kare hıza kadar 4K video kaydı yapılabiliyor. Optik görüntü sabitlemenin bulunması sayesinde iyi bulduğumuz bir durağanlık var. Telefonun sağa sola hareketlerinde görüntüde bir titreme olsa da, genel olarak durağanlığı başarılı bulduk. Görüntü kalitesi iyi, yakınlaştırma yaptığınızda iki kat sonrasında bozulmalar gözleniyor. Video çekimi sırasında yakınlaştırmanın yanı sıra ultra geniş kameraya geçiş yapmak güzel. Bu arada arzu edenler için 1080p Full HD çözünürlükte Super Steady çekim modu var. O modda durağanlık biraz daha fazla oluyor. Ses kayıt kalitesini başarılı bulduğumuzu belirtmeden geçmeyelim.

Galaxy A73 inceleme: Sonuç

Galaxy A73 5G, sağlam yapısı, göze hoş gelen tasarımı ve verdiği kullanım hissiyle iyi bir telefon. 6.7 inçlik büyük ekranı yeterli bir parlaklığa ve çözünürlüğe sahip. Telefonu kullanırken, oyun oynarken veya bir şeyler izlerken keyif almanızı sağlıyor. Çift hoparlörlü ses sistemi de iyi. Snapdragon 778G işlemcisi, ona eşlik eden 8 GB RAM’i ve ihtiyaç duyulduğunda kullanabileceğiniz RAM Plus özelliği, Galaxy A73 5G’nin günlük kullanım dışında yoğun işlerin altından da kalkabilmesine yardımcı oluyor. Her ne kadar üst sınıf telefon performasına çıkmasa da, ondan çok aşağı kalmadığını da söyleyelim. Bu açıdan geçen yılın A72’sine göre dikkate değer bir ilerleme bulunuyor. Pil tarafında 5000 mAh kapasiteli pil memnun edici bir performans ortaya koyuyor.

Yazılım tarafında Android 12 ve onun üstünde gelen One UI 4.1 ile Android telefonlar içinde en iyi deneyimlerden biri sağlanıyor. Üstelik Samsung’un güncellemeler tarafındaki ileriye dönük vaatleri de Galaxy A73’ü daha cazip hâle getiriyor. Kamera tarafında 108 megapiksel kameranın başrolde olduğu kameralar bütünü, yeterli ışık koşulları altında iyi işler ortaya çıkarıyor. Düşük ışıkta da genel olarak iyi olsa da, bu alanda biraz daha gelişme potansiyeli var gibi görünüyor. Video tarafındaki performansı ise özel günlerde bu telefonun tercih edilebileceğini gösteriyor.

Galaxy A73 5G’nin tavsiye edilen Samsung Online Mağaza fiyatlarına baktığımızda 128 GB kapasiteli modelin 10999 TL, 256 GB kapasiteli modelin 11999 TL fiyat etiketine sahip olduğunu görüyoruz. Samsung’un bu fiyat seviyesinde Galaxy S21 FE gibi, çok da eski sayılmayan ve iyi deneyim sunduğunun bildiğimiz başka telefonları var. Bunlara da bir göz atmak yerinde olacaktır.

Samsung Galaxy A73 5G Satın Alın

Samsung Online Mağaza Amazon.com.tr

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
Fiyatlar yayın tarihinde alınan fiyatlardır, daha sonra değişiklik gösterebilir veya ürün satıştan kaldırılabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER