Bilim

Elon Musk Neuralink projesinin detaylarını açıkladı [Video]

elon musk neuralink

Elon Musk, bizim zaman dilimimize göre gece saatlerinde düzenlediği bir konferans ile Neuralink adını verdiği cihazla ilgili detayları paylaştı. Vücuda yerleştirilebilir bir cihaz olan Neuralink, Musk’ın belirttiğine göre beyin ve omurilik fonksiyonlarıyla ilgili belirli problemleri çözebilecek.

Son yıllarda gördüğümüz benzer konseptte birçok prototipten farklı olarak bir implant niteliğini taşıyan Neuralink, alıcının vücuduna tamamen yerleştiriliyor, bu da onu dış dünyadan gizli çalışır hâle getiriyor. Ancak böyle bir cihaz piyasaya çıkmadan önce, yetenekli insanlar tarafından gerçekten çalışır ve iş yapar hâle getirilmesi gerekiyor.

Musk, gerçekleştirdiği sunumda insanların hayatlarının bir noktasında çeşitli beyin veya omurilik problemleriyle karşılaşacağını söylüyor. Neuralink’in en sonunda çare bulacağı sorunlarla ilgili çeşitli örnekleri de sıraladı. Bunların arasında felç, inme, körlük, duyma kaybı ve bunun yanı sıra endişe ve depresyon gibi daha genel sorunlar da bulunuyordu.

 

İmplante edilebilir bir cihaz aslında bu sorunları çözebilir; birçok insan bunun tam olarak farkında değil. Tüm duyularınız, görmeniz, duymanız, hissetmeniz, acınız – bunların hepsi nöronlar tarafından beyninize gönderilen elektrik sinyalleridir. Ve bu sinyalleri düzeltebilirseniz, işitme kaybından [yukarıda listelenen diğer sorunlara ve daha fazlasına] her şeyi düzeltebilirsiniz.

Mevcut haliyle, implante edilmiş beyin cihazları kaba ve kişinin kafasından çıkan kutular ve teller içeriyor. Bu sadece rahatsızlık vermekle kalmıyor, aynı zamanda bir enfeksiyon riski de taşıyor. Musk, mevcut sistemlerin zıttı olan bir Neuralink’i tasavvur ediyor ve “Bunu büyük ölçüde radikal bir şekilde iyileştirmek istiyoruz.” diyor.

Neuralink implante edilebilir cihazı basitleştirmek için çalışıyor. Orijinal biçiminde, cihazın hastanın kulağının arkasında bulunan ve “bağlantı” adı verilen küçük bir bileşeni vardı. Bu, bozuk para büyüklüğünde olan ve hastanın kafatasının içinde duran, dışarıdaki çalışmada görünmeyen bir bağlantıya indirgenmiş durumda bulunuyor. Sunum, mevcut haliyle (aşağıda) konseptin bir görüntüsünü içeriyordu.

neuralink

“Açıkçası, bunu basitleştirmek için, [Bağlantı] birçok yönden kafatasına küçük tellerle bağlanan bir Fitbit gibi,” diye açıkladı Musk, tam şu anda kendi kafasına bir tane implante edilmiş olabileceğini ve kimsenin bunun olduğunu söyleyemeyebileceğini söyleyerek de dalgasını geçti.

Neuralink ekibi şu anda bağlantı başına 1.024 kanal, megabit kablosuz veri hızı, tüm gün süren pil ömrü, görünmez bir tasarım ve ayrıca basınç ve sıcaklık gibi şeyler için çeşitli sensörler içeren Link prototip sürüm 0.9’u kullanıyor. Bu bileşenlerin birçoğu Müzik çalmak gibi daha eğlenceli şeylerin yanı sıra kullanıcının sağlığını izlemek için kullanılan akıllı saatlerde bulunan parçalardan oluşuyor.

Şarj etme endüktif, yani mevcut akıllı saatlerde kullanılanlara benzer bir manyetik şarj cihazı kullanarak şarj oluyor. Konsept, implantasyonun genel anestezi olmadan bir saatten daha kısa sürede yapılabilmesini sağlayan ve özel bir robot kullanılan süreci öngörüyor. Musk, hastaların implantı aldıkları gün hastaneden ayrılabileceğini söylüyor.

elon musk neuralink

Musk’a göre implant robotu ameliyatı yapıyor ve elektrotları yerleştirerek ameliyatı çok hassas ve çoğunlukla otomatik hale getiriyor. Sunum, Neuralink ile çalışan endüstriyel tasarım ortağı Woke Studios tarafından tasarlanan robotun bir örneğini içeriyordu.

Robot ideal olarak derinin kesilmesi, kafatası parçasının çıkarılması, elektrotların yerleştirilmesi ve ardından kesiğin yapıştırılması dahil olmak üzere tüm ameliyatı gerçekleştirecek. Robot, geliştirme sürecinin bir parçası olarak da kullanıldı. Sunum, beyne yerleştirilen elektrotların hafif korkunç bir tıbbi görüntüsünü içeriyordu ve dikkatli bir yerleştirmenin beynin kanamaması anlamına geldiği de belirtildi. Musk, “Bağlantıyı yerleştirdiğinizde gözle görülür bir sinir hasarı olmayacak.” dedi.

Şu an için Neuralink, beyin bağlantısını büyük ölçüde oluşturmaya yardımcı olacak yetenekler arıyor. Musk’ın sunumunun videosunda verilen web sitesinde iş ilanı yayınları da bulunuyor ve ilgilenenler buradan başvuruda bulunabiliyor.

İLGİLİ HABERLER