ManşetlerUlaşım

Audi Porsche teknolojili elektrikli otomobili E-Tron GT’yi tanıttı

audi e-tron gt elektrikli otomobil

Audi, Porsche’nin ilk elektrikli otomobili Taycan için geliştirilen teknoloji üzerine inşa edilmiş, pahalı ve yeni, yüksek performanslı bir elektrikli sedan olan E-Tron GT’yi duyurdu. Audi E-Tron GT Avrupa’da bu ilkbahardan itibaren 99.800 avrodan başlayan fiyatlarla sunulacak. Üst düzey RS versiyonu ise 138.200 avrodan başlayan fiyatlarla sunulacak.

Tüm bu paraya karşılık müşteriler, Audi’nin bugüne kadar bir elektrikli otomobilde sunduğu en yüksek performansı elde edecekler. Standart E-Tron GT, 350kW veya yaklaşık 470 beygir güç üretebilirken, RS versiyonu 440kW veya yaklaşık 590 beygir gücüne sahip olacak. Overboost modunda, bu sayılar sırasıyla 522 beygir gücüne ve 637 beygir gücüne çıkıyor. E-Tron GT, aşırı güçlendirme ve başlatma kontrolü ile 4,1 saniyede saatte 100 kilometreye ulaşabilir. RS versiyonu bunu 3,3 saniyede gerçekleştirir. Yaklaşık 2300 kg ağırlığındaki bir araba için fena sayılmaz.

Her iki model de bu performansı 93kWh pil paketiyle (85kWh kullanılabilir enerji ile) çalışan çift motorlu, dört tekerlekten çekiş düzeneğiyle elde ediyor. Batarya paketi de 800 volt teknolojisini kullanıyor. Bu, sadece GT’nin yüksek seviyelerde çalışmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda daha hızlı şarj etmeyi de mümkün kılıyor. Audi, Volkswagen’in Electrify America gibi yüksek hızlı bir şarj ağına bağlandığında sadece beş dakikanın 100 kilometre veya 100 kilometre menzili geri kazanacağını söylüyor.

Bu rakamlar tanıdık geliyorsa, bunun nedeni Porsche Taycan ile tam olarak aynı düzende olmasıdır. GT’nin 2018 LA Otomobil Fuarı’nda bir konsept otomobil olarak ilk kez ortaya çıktığı ve hatta Avengers: Endgame‘de göründüğü zamanki plan da buydu. Volkswagen Grubu’nun Alman otomobil üreticisinin kitlesel pazar MEB elektrikli otomobil platformunu paylaşması gibi, Porsche’nin ilk EV’si için geliştirilen güç aktarma organı, tamamen elektrikli E-Tron markası otomobilin bir halo versiyonu olarak var olacak GT için Audi’ye sunuldu. Aslında, R8 spor otomobille aynı montaj hattında bile inşa edilecek.

audi e-tron gt

Audi, temel E-Tron GT’nin tam şarjla 488 km’den fazla menzile sahip olması gerektiğini söylüyor, ancak bu değerler Avrupa WLTP test standardına göre veriliyor.

Bu kadar pahalı bir otomobil olmasına rağmen, Alman otomobil üreticisinin en gelişmiş teknolojisini isteyen alıcılar için temel E-Tron GT’nin fiyat etiketi daha da yükselecek. Işığı oldukça özel şekillerde şekillendirebilen karmaşık bir ayna sistemine sahip Audi’nin Matrix LED farları opsiyon olarak yalnızca Avrupa’da sunulacak. Ayrıca ön cama bilgi yansıtabilen isteğe bağlı bir uyarı ekranı da vardır. Tüm tekerleklerden yönlendirme de, ancak bir seçenek olarak mevcuttur. Bang & Olufsen ses sistemi de isteğe bağlı bir özelllik.

Daha pahalı olan RS modeli, yukarıda saydığımız özelliklerden bazılarını içerir. Ancak fiyatı, hangi tekerleklerin takılı olduğuna veya alıcının standart cam seçeneği yerine karbon fiber takviyeli bir tavan seçip seçmediğine bağlı olarak da yükselebiliyor. Masaj koltukları gibi, yan ve arka camlardaki ses yalıtımlı cam da bir seçenektir.

Her iki E-Tron GT modeli de, Audi’nin bilgi-eğlence sisteminin en son sürümünden güç alan 12,3 inç dijital gösterge paneli ve 10,1 inç dokunmatik ekran olmak üzere iki ekranla donatılmıştır. Bu, yerleşik Wi-Fi bağlantısı için bir LTE Advanced yongası, Here Haritalar tarafından desteklenen navigasyon, kapı kilitlerini ve diğer işlevleri kontrol etmek için yardımcı bir akıllı telefon uygulaması ve kablosuz CarPlay ve Android Auto olduğu anlamına geliyor.

Sonuç olarak E-Tron GT, bugüne kadarki en donanımlı elektrikli Audi modelidir. Tesla’nın yenilenmiş Model S’i ile bazı açılardan uygun şekilde rekabet edebilecek türden bir araçtır. Cebi epey derin olan müşterilere ise farklı bir pakette Porsche Taycan düzeyinde performans seçeneği sunar.

Audi, Volkswagen Grubu’nun Dieselgate skandalının ardından piyasaya çıkan ilk elektrikli modelleri olan E-Tron SUV ve Sportback’ten şimdiye kadar on binlerce dağıttı. Ancak Porsche teknolojisinin sağladığı ek yetenekler, otomobil üreticisinin daha önce orijinal E-Tron’un veya en doğrudan rakibi olan Mercedes-Benz EQC’nin eksik menzili nedeniyle çekimser davranan lüks otomobil alıcılarını çalmasına yardımcı olabilir. Bunun ötesinde, E-Tron GT, artık Audi’nin elektrikli araçlara girişinin standart taşıyıcısı olarak hizmet edecek. Çoğu müşteri kaçınılmaz olarak daha ulaşılabilir bir şeye razı olacağından, diğer tüm Audi EV’lere karşı performans ölçümünde bu otomobil dikkate alınacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER