Teknoloji

ZTE ortaya çıkan izleme sistemi satışının ardından İran’daki işlerini azaltacağını açıkladı

ZTE, İran’ın en büyük telekomünikasyon şirktine İran vatandaşlarının hem ses hem de veri trafiğini izlemeye imkân veren cihazı sattığının ortaya çıkmasının ardından bu ülkeyle olan iş anlaşmalarını azaltacağını açıkladı. Reuters’ın bir önceki gün geçtiği habere göre üretici geçen yıl İran Telekomünikasyon Şirketiyle 130.6 milyon dolar değerinde bir iş anlaşması yaptı.

Anlaşma kapsamında kurulacak izleme sistemine ek olarak, ABD tarafından üretilmiş çeşitli yazılım ve donanım ürünlerinin de kontrat içinde yer aldığı ortaya çıktı. Halbuki ABD teknolojisi ürünlerin İran’a satılması yasak. Reuters’a konuşan bir ZTE sözcüsü İran’daki işlerini azaltacaklarını, ancak bunun yeni verilen bir karar olmadığını söyledi.

Huawei de geçen yıl kendini benzer bir durum içinde bulmuştu. Wall Street Journal, batılı şirketlerin kovulduğu İran’da Huawei’nin işlerinin büyümekte olduğu şeklinde bir haber yapmıştı. İran’ın nükleer silah programıyla ilgili olarak kendisine yapılan baskılar nedeniyle batılı devletlerin yanı sıra batılı şirketlere karşı da katı bir tutum izlediği biliniyor. Şimdiye kadar İran’ın telekomünikasyon sektörüne yönelik bir yaptırım kararı çıkmamış olsa da, Avrupa Birliği dün aldığı bir kararla sesli konuşmaları izlemeye izin verecek herhangi bir iletişim ekipmanının İran’a satışını ysaklamıştı.

İlgili – Wall Street Journal
İlgili – Reuters

İLGİLİ HABERLER