Teknoloji

ZTE ABD’nin ticari yaptırımlarını ihlâl ettiği için 1.19 milyar dolar ceza ödeyecek

zte

zte abdZTE ABD tarafından Kuzey Kore ve İran’a uygulanan ticari yaptırımları ihlâl ettiği iddiasının sancılarıyla hâla uğraşıyor. ABD Ticaret Bakanlığı ile uzlaşmak için masaya oturan Çinli elektronik devi, aleyhine yöneltilen ihlâl suçlamalarını kabul etti. Varılan anlaşmaya göre, şirket ABD’ye 1.19 milyar dolar ödeyecek. Söz konusu rakamın 892 milyon dolarlık kısmını İran davasından doğan bedeller oluşturuyor.

Bu rakam oldukça yüksek olsa da, ZTE’nin önünde cezayı kabul etmek dışında pek fazla seçenek bulunmuyordu. Görüşmeler sırasında ABD’nin ZTE’ye uyguladığı yaptırımlar kaldırılsa da, şirketin Qualcomm gibi tedarikçilerden bileşen alması konusunda sıkıntı yaratma potansiyeli taşıyordu.

Anlaşma çerçevesinde ZTE’nin ithalat uygulamaları 3 yıl boyunca bağımsız bir kuruluş tarafından izlenecek. Şirket, uygulamalarıyla ilgili olarak bir adli soruşturma başlatılması durumunda ABD Adalet Bakanlığı ile işbirliği yapacak. Ortada bireysel bir suçlama olmasa da, ZTE anlaşma için dört çalışanıyla yollarını ayıracak.

ZTE ABD ve Çin arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden olmuştu

ABD tarafından ZTE’ye kesilen cezanın yumuşak olmadığı bir gerçek. Ancak ABD’nin ZTE’ye yönelik yaptırımlarını sürdürme konusunda çok da gönüllü olmadığı biliniyor. ABD’nin ZTE’ye yönelttiği suçlamalar Çin tarafından öfkeyle karşılanmıştı. ZTE’ye daha ağır yaptırımlar uygulanması durumunda iki ülke arasında bir ticaret savaşının çıkması ihtimali de ABD’yi biraz ürkütmüşe benziyor.

İLGİLİ HABERLER