Bilim

Barack Obama Zika virüsü ile mücadele için ABD Kongresi’nden 1.8 milyar dolar isteyecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

zika virusu

ABD Başkanı Barack Obama, Zika virüsü ile mücadele için Kongre’den 1.8 milyar dolarlık bir ödenek paketi talep etmeye hazırlanıyor. Talep onaylandığı takdirde sağlanacak ödenek, sivrisinek kontrol programlarını desteklemek ve aşı araştırmaları için kullanılacak. Paketle geliri düşük olan hamile kadınlar da sağlık hizmetleri sunulacak.

Bugüne kadar ABD’de sadece 12 Zika vakasına rastlandı ve bunlardan sadece birinde virüsün lokal yollarla iletimi gerçekleşti. Dolayısıyla ekstra ödenek, halihazırda Zika salgınından muzdarip olan ülkelere virüsün yayılmasını önlemek amacıyla gönderilecek.

Sivrisineklerden doğan virüs, Brezilya’da ortaya çıkmış ve geçtiğimiz yıl itibarıyla hızla bölgedeki diğer ülkelere yayılmıştı. Zika, son dönemde bölgede artan mikrosefali vakalarının da sebebi olarak gösterilmişti. Mikrosefali, bebeklerin kafaları normalden küçük biçimde doğmasına neden oluyor. Zika ve doğuşsal rahatsızlık arasında henüz doğrudan bir bağ kurulamasa da, Brezilya’daki kayıtlı mikrosefali vakalarının 150’den 4 bin 500’e çıkması şüphelerin Zika’ya kaymasına neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü, geçtiğimiz hafta Zika salgınını “kamu sağlığı için uluslararası ölçekte tehdit” olarak nitelemişti. Örgüt, bu etiketle salgına yönelik küresel ilgiyi artırmayı amaçlıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün projeksiyonlarına göre, herhangi bir müdahale yapılmadığı takdirde Orta ve Güney Amerika’da salgından etkilenen kişi sayısı 4 milyonu bulacak.

İLGİLİ HABERLER