Manşetler

Yurt dışından getirilen telefonlar için kayıt süresi 120 güne çıkıyor

iphone-6s-plus-on-inceleme-3

Türkiye’de telefon fiyatları yurt dışına göre daha yüksek seviyede. Bu nedenle yurt dışına seyahat edenler gittikleri yerlerden akıllı telefon satın alma yoluna gidebiliyor. Bununla birlikte yurt dışına giden bir tanıdığa telefon siparişinde bulunanların sayısı da fazla.

Yurt dışından telefon satın alınmasını kısıtlama amacıyla yurt dışından yolcu beraberinde getirilen SIM kartlı ve IMEI numaralı mobil cihazların kullanımına sınırlama getirilmişti. Yurt dışından getirilen ve Türkiye’de servis almaya başlayan bir mobil cihazın IMEI numarasının 30 gün içinde, 30 gün içinde yurt dışından ülkeye giriş yapmış bir yerli pasaporta kayıt ettirilmesi gerekiyordu.

Bu 30 günlük süre geçen yıl artırılarak 60 güne çıkarılmıştı. Ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılan son açıklamaya göre, yurt dışından getirilen IMEI numaralı mobil cihazların kayıt edilmeden önce kullanıma açık olabileceği süre uzatılıyor. Şu anda 60 gün olan süre 120 güne çıkarılıyor.

Özellikle yurt dışından gelen ve Türkiye’deki mobil operatörlerden bir SIM kart alıp IMEI kaydı yapılmamış cihazında kullanmaya başlayanlar 60 günlük sürenin de yeterli olmamasından şikayet ediyordu. BTK Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik’te gerçekleştirdiği değişiklikle süreyi 120 güne çıkarmış oldu.

Bu yeni uygulama birkaç gün için Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra yürürlüğe girecek. 120 günlük süre sonunda hâlâ kayıt işlemini gerçekleştirmeyen kullanıcıların mobil cihazları kullanıma kapatılacak.

İLGİLİ HABERLER