Eğlence

YouTube şefi Salar Kamangar’dan kanal stratejisine yönelik açıklamalar – Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın YouTube ve videodan sorumlu kıdemli genel müdür yardımcısı Salar Kamangar ABD’nin Kaliforniya eyaletinde düzenlenen “Dive into Media” etkinliğinde YouTube’un 2012’deki kanal stratejisi hakkında bazı açıklamalarda bulundu. Kamangar, YouTube üzerinden video izleme deneyimini zenginleştirecek çeşitli uygulamaların üzerinde durdu.

Kamangar’a göre YouTube’da şimdiye kadar arkaya yaslanıp bir şeyler izleme deneyimi eksikti. Bu eksikliği gidermek amacıyla kanallara ağırlık verildi. Kanalların oluşturulması ise iki farklı yöntemle gerçekleştiriliyor. Birinci yöntemde YouTube içerik sağlayıcı ortaklarına video içeriği üretme konusunda yardım ediyor ve ikinci yöntemdeyse ilgili içeriği kullanıcı tarafında nitelikli kanallarda gösteriyor.

Birinci yöntemde YouTube mevcut televizyon içeriğini siteye getirmek için ortaklıklar kurmak yerine içerik üreticilerine para yardımında bulunuyor. Kamangar normal TV programlarını YouTube’a koymanın radyoyu televizyona sokmaya benzediğini, tek yönlü deneyimi çift yönlü işleyen bir platforma koymak anlamına geleceğini belirtti. Kamangar durumu bu şekilde nitelendiriyor, ancak bu açıklama medya şirketleriyle içerik anlaşması yapmakta zorlandığı söylenen Google’ın mevcut durumunu gölgelemek amacıyla başvurulan bir bahane olabilir.

Kamangar, son kullanıcıların beğendikleri YouTube kanallarını aynen normal TV kanalları, blogları veya Twitter hesapları gibi seçip beğeneceklerini umuyor. Kanal yaklaşımıyla birlikte ulaşılmak istenen nokta kullanıcının bir YouTube kanalını açması ve daha sonra arkasına yaslanarak o kanal içinde sunulan ve tek bir konu etrafında toplanmış videoları art arda seyretmesi. Kanal stratejisi sayesinde içeriğin daha fazla konu odaklı ve daha interaktif olacağı, profesyonel kullanıcıların da standart TV’ye göre daha az yatırım yaparak bir kanal sahibi olabileceği Kamangar tarafından dile getirildi. Kamangar bu yaklaşımın video izleme dakikalarını artıracağını ve bunun da deneyimi daha da iyi seviyeye getireceğini düşünüyor.

Kullanıcılara TV izleme hissini daha fazla veren bir deneyim sunmak güzel, ancak YouTube’un ve Google’ın gerçek para ödeyenlere, yani reklamlara da odaklanması gerekiyor. Kamangar bu hususla ilgili olarak YouTube’un en popüler kanallarının en popüler TV kanallarıyla toplam izleyici bakımından boy ölçüşebileceği iddiasında bulunuyor. Bir videoyu özel içerikli kanal üzerinden izlemenin aynı videoyu tek bir sayfa üzerinden izlemeye göre on kat daha fazla para çekebileceğinin, çünkü kanal izleyicilerinin rastgele ziyaretçilere göre hedefe daha fazla odaklanmış ve bu nedenle daha değerli olduğunun altı Kamangar tarafından çiziliyor. YouTube’un metin reklamdan çok video içi reklamlara odaklanmış olması da bu stratejiyle paralellik taşıyor olmalı.

Arkaya yaslanıp izlemek denince akla ilk gelen şey oturma odasında TV izlemek oluyor. Kamangar, Google’ın oturma odasına giriş hamlesi Google TV ile ilgili bazı açıklamalarda da buludu. O’na göre oturma odasındaki savaşta Android ile birlikte olmak önemli ve daha fazla içerik sağlayıcının uygulamalarıyla Google TV gibi platformlarda yer almasını umuyor.

Video: Dive into Media’da Salar Kamangar Oturumu

İlgili – The Verge

İLGİLİ HABERLER