Teknoloji

Yeni iPhone’da üç boyutlu ön kamera bulununabilir

ios 15.7.9 iphone 7
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

yeni iphoneYeni iPhone ile ilgili dedikodular, iPhone 7 ve iPhone 7 Plus’ın tanıtılmasının hemen ardından başlamıştı. 2017’ye girilmesiyle birlikte ise dedikodu kazanının sıcaklığı biraz daha yükseldi. Apple ürünleriyle ilgili isabetli öngörüleriyle tanınan analist Ming-Chi Kuo, geçtiğimiz hafta yeni modellerde ana ekran tuşunun yerini dokunmatik bir “işlev alanı”nın alabileceğini belirtmişti. Kuo’nun en yeni iddiası ise iPhone’un ön kamerasını ilgilendiriyor. 9to5Mac’in Kuo imzalı rapordan hareketle hazırladığı haberine göre, OLED ekran barındıracak iPhone’un ön kamerası kızılötesi sayesinde üç boyutlu olarak derinlik algılayabilecek.

Haberde yeni ön kameranın derinlik bilgisini iki boyutlu görüntülerle nasıl birleştireceği ve bu birleşimin nerelerde kullanılabileceği hakkında da bilgi veriliyor. Kameranın yüz ve iris tanımanın yanı sıra üç boyutlu selfie’ler için kullanılabileceği belirtiliyor.

Apple’ın ana ekran tuşunu kaldırma ihtimali, Touch ID parmak izi tarayıcısının yerini alacak başka bir çözüm sunma ihtiyacını beraberinde getiriyor. Yüz tanıma veya ekran altına yerleştirilecek bir parmak izi tarayıcısı bu konuda akla gelen ilk çözümler olmuştu. Derinlik algılama özelliğine sahip ön kameranın varlığı, şirketin tercihinin yüz tanımadan yana olabileceğini düşündürüyor.

Haberde 3D ön kameradan oyunlarda nasıl faydalanılabileceği konusunda da biraz bilgi veriliyor. Kameranın oyundaki bir karakterin yüzünü kullanıcının kendi yüzüyle değiştirmek için kullanılabileceği belirtiliyor. Buna ek olarak, üç boyutlu selfie’lerden de artırılmış gerçeklikte yararlanılabileceği ifade ediliyor.

Apple’ın derinlik algılayabilen kamera teknolojisini kullanmasına ise pek şaşırmamak gerekiyor. Cupertino merkezli şirket, 2013’te PrimeSense isimli bir şirketi satın almıştı. PrimeSense, Xbox için orijinal Kinect’i geliştiren şirket olmasıyla adını duyurmuştu. Kuo tarafından KGI Securites için hazırlanan raporda, PrimeSense’in algoritmalarının donanıma görüş açısındaki nesnelerin derinliğini algılama imkanını sağladığı belirtiliyor.

Yeni iPhone ABD’de 1000 doların üzerinde bir fiyatla satılabilir

3D kameranın ilk etapta sadece iPhone’un ön tarafında kullanılması bekleniyor. Ancak Kuo, Apple’ın teknolojiyi zamanla arkaya taşıyacağını da belirtiyor. Raporda Apple’ın üç boyutlu algoritmalar konusunda Android’in önünde olduğu ve bu özelliğin uzun yıllar boyunca Cupertino merkezli şirkete özgü olabileceği de ifade ediliyor. 10. yılı kutlamak adına farklı özellikler sunan yeni iPhone’un ABD’de 1000 doların üzerinde bir fiyatla satılabileceği söyleniyor.

İLGİLİ HABERLER