Teknoloji

Yeni iPad’in bataryasında mühendisliğin gücü yatıyor

2012 model iPad‘de dört grafik çekirdekli A5X işlemcili ve 2048 x 1536 çözünürlüklü Retina ekran gibi yeni özellikler var. Bunlar da güç tüketimi konusunda ekstra yük getirecek gibi görünüyor. Ancak Apple yaptığı bu güncellemelere rağmen pille çalışma süresini iPad 2’dekiyle aynı seviyede tutabiliyor. Wi-Fi üzerinde çalışmada 10 saat, 4G LTE şebekesindeyse 9 saate kadar çalışma ömrü gerçekten etkileyici. Bunda yeni iPad’in iPad 2’dekiyle aynı boyutta, ancak ondan yüzde 40 daha fazla güç depolayabilen yeni bataryasının da etkisi var.

iPad 2, yeni iPad’den daha hafif ve daha ince bir ürün. iPad 2 sadece 601 gram gelirken, yeni iPad’in ağırlığı 652 gram. Aradaki 52 gr.’lık farka bir de 0.6 mm.’lik kalınlık farkını ekleyin. Durum yeni iPad’in aleyhine gibi görünse de, farkın kullanıcı açısından çok da önemli olduğunu söyleyemeyiz. Hem aradaki farklar çok büyük değil, hem de söz konusu farka neden olan bataryanın getirdikleri bu duruma katlanmaya değer.

ZDNet’ten Adrian Kingsley-Hughes’un belirttiğine göre yeni iPad’de 11666 mAh’lik bir batarya yer alırken iPad 2’deyse sadece 6944 mAh’lik bir batarya yer alıyormuş. Apple’ın ortaya koyduğu mühendislik çalışması sayesinde bu gücü sadece çok az daha fazla yer kaplayan bir hacme sığdırmak mümkün olmuş. Aslında yeni iPad piyasaya çıktıktan sonra eline tornavida alıp cihazı parçalarına ayıranlar bataryanın eski modeldekine göre farkını daha iyi görecektir.

Umarız Apple, yeni iPad’in batarya işçiliği tarafında elde ettiği bu deneyimi ve başarıyı yılın ilerleyen aylarında tanıtıp piyasaya süreceği gelecek nesil iPhone’da da gösterir. Bu durumda belki bir günden daha fazla çalışma imkânı sağlayan ve sahiplerini her gün şarj etmek zorunda bırakan iPhone’un bu negatif özelliği de biraz olsun ortadan kaybolmuş olur.

İlgili – ZDNet

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER