Teknoloji

Yeni iPad için Retina ekran sıkıntısı çekilebilir

Apple, geçtiğimiz çarşamba akşamı tanıttığı yeni iPad ile birlikte 2048 x 1536 çözünürlüklü Retina ekranı sunmaya başlayacak. Tabletin 264 ppi’lik yüksek piksel yoğunluğu bu ekranın Retina olarak anılması için yeterli. Her ne kadar bu ekran yeni iPad’in en önemli özelliği olsa da, bu ekranın üretimi çok kolay olmamalı. Üstelik analistler üretim kapasitesinin Apple’ın istediği kadar yüksek olmadığını düşünüyor, bu durumun ürünle ilgili stok sıkıntılarına veya gecikmelerine neden olabileceğini düşünüyor.

NPD DisplaySeatch tarafından yapılan yorumlara göre Sharp, Samsung ve LG bu yeni ekranın üretiminden sorumlu, Sharp ekranın yüksek ölçekte üretimi hususunda bazı sıkıntılar yaşıyor olabilir. Sharp’ın panelinin Samsung ve LG tarafından üretilenlere göre daha farklı olduğu, IGZO TFT’lerin kullanıldığı belirtiliyor. IGZO teknolojisi daha küçük TFT’lerin üretimine, ekranın arkasına daha fazla ışığın geçmesine izin veriyor. Bu da geleneksel panellere göre daha parlak ekranların elde edilmesine ya da arka aydınlatma için kullanlan LED’lerin sayısının azaltılmasına ve sonuç olarak maliyetlerin düşürülmesine olanak sağlıyor.

IGZO panellerin üretiminde Apple ve Sharp’ın istediği seviyeye gelinmediği söyleniyor. Bu nedenle Sharp’ın da Samsung ve LG gibi Si-TFT üretim sürecine geçiş yaptığı dile getiriliyor. Si-TFT sürecinin başarma yeteneği yüksek piksel yoğunluğunu kısıtlayan en büyük etken olarak nitelendiriliyor. IGZO teknolojisinin önemiyse güç tüketimi konusunda ortaya çıkıyor. iPad’in ekranının sahip olduğu yüksek çözünürlük daha küçük açıklık oranına neden oluyor, bu da daha parlak LED arka ışığı gerektiriyor. iPad 2’nin 36 LED barındırdığı söylenirken, DisplaySearch’ün belirttiğine göre iki kat daha fazla LED barındırması gerekiyor. Bu, daha yüksek güç tüketimine yol açıyor, aslında bu yüzden yeni iPad’de daha yüksek kapasiteli bir batarya kullanılıyor. Aslında IGZO tabanlı ekranların kullanımı arka ışık için bu kadar fazla LED kullanmasını engelleyebilir.

Ekran tedarikçilerinin hızlı davranması ve üretim kapasitesini artırması, yeni iPad için gelecek talepleri karşılama ve gerekli stoğu sağlamak konusunda kilit rol oynayacak gibi görünüyor. iPad 2’nin üretiminin talepleri karşılayacak seviyeye gelmesi 2011’in ikinci yarısında gerçekleşmişti. Yeni iPad için başlayan ön siparişlerde teslim için 2-3 hafta sonrasının verilmesi daha şimdiden stok sıkıntısının yaşanmaya başladığı şeklinde yorumlanıyor. Bu durum üretimle ilgili sorunlar çözülünceye kadar devam edecek gibi görünüyor.

İlgili – TG Daily

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER