Manşetler

Google Haritalar’ın bir uygulama mantığıyla hazırlanan yepyeni tasarımı ortaya çıktı

Google, Haritalar’ın masaüstü versiyonunu sil baştan yeniden tasarladı ve bu servise sekiz yıllık tarihi boyunca en kapsamlı değişiklikleri getirdi. Yeni sürümde haritalar ekranın bir kenarından diğer kenarına uzanacak şekilde geniş bir alanı kaplıyor. Ekranın sol üst köşesinde yer alan arama kutusu da Haritalar’ın özelliklerine erişmeye izin veriyor. Ayrıca harita içindeki çeşitli unsurlara da tıklamak mümkün oluyor. Ayrıca Google, Now servisindeki kart tabanlı düzeni de entegre etmeyi unutmamış. Ekranda görüntülenen kartlar üzerinde Google Earth’ün yeni versiyonundan alınan bilgiler gösteriliyor. Bunun yanı sıra Zagat, Google+, Sokak Görünümü ve yol tarifleri gibi bilgiler de bu kartların içinde yer alıyor.

google-haritalar-yeni-150513

Google I/O 2013’te yeni versiyonu gösterime sunulan Google Haritalar başlangıçta kullanıcılara biraz şaşırtıcı gelebilir, bazıları bu yenilikleri yadırgayabilir. Yeni Haritalar normal bir web sitesinden çok yerel uygulama görünümü taşıyor. Kutucuklu bir yapıda gösterilen haritaların yerini daha çabuk yüklenen ve temiz görünümlü vektör tabanlı haritalar alıyor. Arama kutusuna anahtar kelime yazıldığında tahmin bazlı tavsiyeler yine eskisi gibi görünmeye devam ediyor. Herhangi bir konumla ilgili detaylar da Google Now tarzındaki bilgi kartlarında gösteriliyor.

Harita iş, ev, sıklıkla aranan konumlar, ilginizi çekebilecek yeni konumlar gibi unsurları arama geçmişinize ve arkadaşlarınızın verdiği olumlu yorumlara bağlı olarak gösteriyor. Vektör tabanlı yeni haritalar da yeni renk düzenleriyle dikkat çekiyor. Sarı renkli caddeler yerini beyaz veya gri renkli yollara bırakıyor. Dağlık bölgeler yeşilin koyu tonlarıyla gösterilirken okuyanusların rengi de güneş ışığının düşüşüne bağlı olarak açıktan koyu tonlara gerçek zamanlı olarak gösteriliyor. Ayrıca Google Nexus telefonlarında ve tabletlerindeki Android arayüzünde gördüğümüz Roboto yazı tipini de yeni haritalar servisinde kullanıyor.

Google Haritalar’ın masaüstüne özel bu yeni versiyonunu maps.google.com/preview adresi üzerinden test etme imkanı bulabilirsiniz. Tabii ki, öncesinde ön izleme hakkını elde etmek için davetiye başvurusunda bulunmanız gerekiyor.

İlgili >> Google, The Verge

İLGİLİ HABERLER