Teknoloji

Yahoo iş gücünde yüzde 15’lik kesinti gerçekleştirmeyi planlıyor

yahoo

Yahoo CEO’su Marissa Mayer, son dört yıl boyunca batan gemisini yeniden düzlüğe çıkarmak adına elinden geleni yaptı. Çok sayıda küçük şirketin satın alınması, mobil alandaki çalışmalara yeniden odaklanılması gibi çalışmalara rağmen, internet devinin gelirlerindeki düşüş durmadı. Bu düşüş, şirketin üst düzey bazı yeteneklerinin şirketle yollarını ayırmasına neden oldu. Mayer’in göreve başladığı dönemde internet devinin çeyrek geliri, 1.4 milyar dolar seviyesindeydi. 2015’in son çeyreği itibarıyla bu rakam 1.27 milyar dolar olarak gerçekleşirken, kâr miktarı da 63 milyon dolar oldu.

Açıklanan kârda, şirketin markasının nominal değerini büyük ölçüde düşürme kararının etkisinin bulunmadığını belirtmek gerekiyor. Bu karar da hesaba dahil edildiğinde Yahoo’nun geçtiğimiz yılki kaybı 4.53 milyar dolara ulaşıyor. Bu kayıp bir defaya mahsus olduğu için Yahoo’nun kazancını hesaplarken işin içine katılmaması doğru bir adım olarak niteleniyor. Ancak söz konusu karar, şirketin düşüşünü açık biçimde kabul ettiğini göstermesi bakımından da önem taşıyor. Yönetim kurulu başkanı Maynard Webb de şirketin tamamını veya bazı parçalarını satışa çıkaracağının artık neredeyse kesinleştiğini belirtti.

Webb’in imzasıyla yatırımcılara gönderilen mektupta, yönetim planının icrasına paralel olarak diğer stratejik alternatifleri keşfetmenin yatırımcıların çıkarına en uygun hamle olacağı dile getirildi. Bu süreçte Alibaba hisselerinin faaliyetteki iş kollarından ayrılmasının öncelikli iş olacağı belirtilirken, bunun değeri maksimize etmek için en kısa yol olacağı vurgulandı.

Yahoo’nun içinde bulunduğu durumu ilginçleştiren noktalardan birisi de, yatırımcıların gözündeki değerinin neredeyse yok hükmünde olması. Şirketin ana operasyonunun sürekli düşüşte olması ve en büyük varlığı olarak değerlendirilen büyük orandaki Alibaba hisselerinin durumundaki belirsizlik, işlerin iyiden iyiye karışmasına yol açıyor. Şirket, geçtiğimiz yılın sonlarında web faaliyetlerini yürüten kolunu kendisinden ayırmayı ve Alibaba’yı arkasında bırakmayı gündeme almıştı. Bu hamlenin nasıl sonuç vereceğini bekleyen yatırımcılar, şirkete sahip olduğu Alibaba hisselerinden ve bankadaki nakit parasından daha az değer biçiyor.

Göreve geldiği günden bu yana şirketin iş gücünde yüzde 32’lik bir kesintiye giden Marissa Mayer, yüzde 15’lik bir kesinti daha gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Bu karar doğrultusunda dünyanın çeşitli noktalarında bulunan beş Yahoo ofisi de kapılarını kapatacak. Oyun ve Smart TV servislerini de sonlandırma kararı alan Mayer’in geçtiğimiz kasım ayında yöneticilerinden üç ila beş yıl daha şirkette kalacaklarının sözünü veren bir taahhütname imzalamalarını istediği de gelen haberler arasında yer alıyor.

Şirketten yapılan açıklamada, önümüzdeki dönemde Arama, E-posta ve Tumblr’ın odak noktaları olacağı ve haber, spor, finans ve yaşam tarzı servislerinin de dikey ilerleme alanları olarak seçildiği belirtildi.

İLGİLİ HABERLER