Teknoloji

Xiaomi Mi Box hoparlörde Jawbone’un tasarımını çalmakla suçlanıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

xiaomi mi boxTeknoloji sektörünün yükselen değerlerinden biri olan Çinli Xiaomi, Jawbone’un hoparlör tasarımından “esinlenmek” ile suçlanıyor. Xiaomi’nin “esinlendiği” ürünler listesinin uzunluğu, Jawbone’un ortaya attığı iddiaya şaşırmayı biraz güçleştiriyor.

Söz konusu iddianın muhattabı olan ürün Xiaomi Mi Box hoparlör. Taşınabilir Bluetooth hoparlör, görüntü itibarıyla Jawbone’un Jambox hoparlörüne fazlasıyla benziyor. Her iki hoparlör de kendilerine özgü bazı tasarım dokunuşlarını barındırıyor. Ancak Xiaomi’nin hoparlöründeki ızgaraların tasarımı, Mini Jambox’taki tasarımı bir hayli hatırlatıyor.

Xiaomi Mi Box öncesinde de benzer iddialarla karşı karşıya kalmıştı

Xiaomi, geride kalan yıllarda da “tasarım hırsızlığı” iddiasıyla başka şirketler tarafından suçlanmıştı. Özellikle bazı ürünlerindeki Apple etkisi, Xiaomi’nin “Çin’in Apple’ı” olarak nitelenmesine neden olmuştu. Şirketin ürünlerine verdiği “Mi Notebook Air” gibi isimler de bu nitelemeleri desteklemişti.

Jawbone’un Xiaomi’ye yönelik tasarım hırsızlığı iddiasını dile getiren isim ise şirketin COO’luğunu yürüten ve Fuseproject’te tasarım şefi olarak görev yapan Yves Behar oldu. Behar, Twitter hesabı aracılığıyla yaptığı açıklamada Xiaomi’yi açık biçimde Jawbone Mini Jambox hoparlörün tasarımını çalmakla suçladı. Xiaomi bu iddialar karşısında sessiz kalmayı seçti. Çinli şirketin geçmişine bakınca bu iddialara karşılık gelmesi pek de muhtemel gözükmüyor.

Tasarım konusunda başka şirketlerden “esinlenmek” sadece Xiaomi’ye özgü bir durum değil. Çin merkezli pek çok şirket, sıklıkla bu tarz iddiaların muhattabı oluyor. Ancak özellikle Xiaomi gibi Avrupa ve ABD pazarlarında faaliyet gösteren şirketler için bu durum biraz daha tehlikeli gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER