Teknoloji

Xbox One desteklenmeyen ülkelerde çalışmayabilir

Microsoft’un yeni nesil oyun konsolu Xbox One’da uygulamaya hazırlandığı politikalar tartışma yaratmaya devam ediyor. Şirketin kullanılmış oyunlara ve çevrim içi doğrulama zorunluluğuna ilişkin tutumunun oluşturduğu fırtına dinmeden gündeme Xbox One ile ilgili yeni bir sorun daha geldi. Xbox.com internet sitesinde konsol için ön sipariş verenler için yazılan sorumluluk reddi belgesinde bölge kilidi nedeniyle konsolun bazı ülkelerde çalışmayabileceğini ima eden bir ifadenin kullanılması şaşkınlık yarattı.

xbox-one-220513 (640 x 441)

Sorumluluk reddi belgesinde kullanılan ” Xbox One destekleyen bir ülkede açılmış Xbox Live hesabına ihtiyaç duyulmaktadır” ve ”Xbox One oyunları belirli coğrafi bölgelerde dağıtım ve aktivasyon içindir” ifadeleri Xbox One’da konsoldan kaynaklı bir bölge kısıtlaması olabileceği ihtimalini akıllara getirdi. Bu noktada pek çok kişinin aklına gelen ilk ihtimal konsolun resmi olarak duyurulmadığı ülkelerde çalışmayacağı oldu. Microsoft’un Xbox desteği için oluşturduğu Twitter hesaplarından gelen cevaplar da bu tahminleri doğrular nitelikte. Microsoft’un bu tarz bir uygulamaya gitmesi durumunda dünyanın en büyük pazarlarından biri olan Japonya’daki ve diğer önemli Asya ülkelerindeki kullanıclar muhtemelen 2014 sonuna kadar Xbox One’ı kullanamayacak. Benzer bir durumun Microsoft tarafından açıklanan ilk 21 ülke arasında adı geçmeyen Türkiye’de de yaşanması oldukça olası gözüküyor. Microsoft’un konsol pazarındaki en büyük rakibi olan Sony’nin bu durumda büyük bir avantaj sağlayacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Çıkan haberlerin ardından Microsoft tarafından The Verge sitesine yapılan açıklamalar da oluşan kafa karışıklığını ortadan kaldırmakta yeterli olmadı. İlk açıklamada tıpkı müzik ve sinema endüstrisinde olduğu gibi oyunların da ülkelere özel mevzuatlara uygun olması gerektiğini ifade eden Microsoft, oyunların bu mevzuatlara uygun olması için ortaklarıyla çalışma yürüttüğünü belirtti. İkinci açıklamadaysa Xbox One’ın bu yılın kasım ayında 21 ülkede satışa sunulacağı ve önümüzdeki yıl içinde bu listenin genişleyeceği, oyunların yayını konusunda Xbox 360’a benzer bir yaklaşım içinde olunacağı, konsolda bir coğrafi kısıtlama bulunmayacağı, ancak kullanıcının Xbox Live hesabının yaşanılan ülkeye bağlı olacağı belirtildi. Xbox One’ın yaşanılan ülkeye ait bir Xbox Live hesabına ihtiyaç duyup duymadığı ve bu ülkenin ”Xbox One’ı destekleyen bir Xbox Live ülkesi” olmak zorunda olup olmadığı ise şu an için bilinmiyor. Kullanılan bu karışık ifadelerin gösterdiği en önemli durum ise Xbox One’ın daha piyasaya çıkmadan oyunseverlerin kafasını fazlasıyla karıştırdığı.

İlgili >> The Verge

İLGİLİ HABERLER