Teknoloji

Windows XP desteğinin sonlandırılması dünya çapındaki ATM’lerin yüzde 95’ini etkileyecek

Dünyanın en büyük ATM tedarikçilerinden biri konumunda olan NCR’ye göre, dünya genelindeki ATM’lerin yüzde 95’inde Microsoft’un 12 yıllık işletim sistemi Windows XP kullanılıyor. ATM’lerde Windows kullanılması kimilerine şaşırtıcı gelebilecek bir bilgi olsa da, arka planda çalışan XP banka müşterilerinin parayı çekebilmesi için gerekli yazılımı sağlıyor. Microsoft’un Windows XP için sunduğu destek politikasında değişikliğe gitmeye hazırlanmasıysa dünya çapında pek çok ATM’nin 2014 içinde elden geçirilmesi gerektiği anlamını taşıyor.

atm-200114

8 Nisan itibarıyla Microsoft’un Windows XP için sunduğu desteği sonlandıracak olmasının dünya genelindeki ATM’lerde güvenlik açığı yaratabileceği ifade ediliyor. Microsoft yıllardır bu tarih konusunda müşterilerini düzenli olarak uyarsa da, ATM endüstrisinin bu çağrıya kulak verme konusunda yetersiz davrandığı anlaşılıyor. NCR tarafından The Verge sitesine yapılan açıklamada ABD’deki pek çok ATM’de Windows XP kullanıldığı, ancak bir kısım ATM’de 2016’ya kadar desteklenecek olan iliştirilmiş versiyonun yer aldığı ifade edildi. Windows XP yerine pek çok ATM’de Windows 7’ye geçiş yapılacağı belirtilse de, ATM yazılım firması KAL’a göre nisan ayı itibarıyla ABD’de Windows 7 işletim sistemiyle çalışan ATM’lerin oranı yüzde 15’ten öteye geçmeyecek.

Bazı bankaların bu süreçte Microsoft’tan ekstra destek süresi satın almak için anlaşma yaptığı belirtilirken, bu ekstra destek sürecinde Windows 7’ye geçişin tamamlanacağı ifade edildi. Windows 7’ye geçiş dışında bazı ATM’lerin donanımsal bakımından da günün gereksinimlerine uygun olarak elden geçirilmesi gerektiğinin de altı çizilirken, ATM üreticileri ve bankalar için ekstra maliyet olarak gözüken bu işlemlerin günlük yaşamda ATM kullanıcılarına artı değer olarak geri döneceğine dikkat çekiliyor.

İlgili >> Bloomberg Businesweek, The Verge

İLGİLİ HABERLER