Teknoloji

Windows Blue’nun herkese açık ön izleme sürümü BUILD konferansında bekleniyor

Microsoft Windows Blue’nun herkese açık ilk ön izleme versiyonunu haziran sonundaki BUILD geliştirici konferansına yetiştirmek için vites yükseltiyor. Microsoft’un planlarından haberdar kaynakların aktardığı bilgilere göre şirket bu ayın başından itibaren Windows Blue’nun “milestone preview” olarak adlandırılan ön izleme versiyonu için çalışmaya başladı. Windows’un gelecek nesil versiyonunun ikinci dönüm noktası olma niteliğini taşıyacak bu kod, yazılımcılara ve ilgi duyan kişilere BUILD konferansı süresince dağıtılacak ön izleme formuna getirilecek.

microsoft-windows-blue-270313

Geçtiğimiz yılın BUILD konferansını ekim ayında Redmond’da düzenleyen Microsoft önümüzdeki haziranda düzenlenecek BUILD geliştirici etkinliği için San Francisco’yu mekan olarak seçti. Şirket BUILD konferansının duyurusunu yaparken Blue kod adının varlığını doğruladı, ancak final ürünün Windows Blue olarak adlandırılma ihtimalinin çok düşük olduğunu da belirtti. Gelecek nesil Windows’un dönüm noktası niteliğindeki ilk sürümü geçen haftanın sonunda internete sızmış ve Microsoft’un Windows 8’e gelecek kapsamlı güncellemeyle ne gibi yenilikler planladığı da ortaya çıkmıştı.

The Verge sitesinin ulaştığı bilgilere göre Microsoft yeni Windows 8 uygulamaları üzerinde çalışıyor. Bunların arasında alarm, ses kaydedici ve hesap makinesi de yer alacak. Blue’daki bir başka büyük değişiklik de mevcut Snap View görünümünün yerini yepyeni bir görünümün alacak olması. İlk sızıntılara göre uygulamaları aynı anda yan yana çalıştırmak Microsoft’un Windows Blue’yu 7 ve 8 inç’lik cihazlara getirme planlarının önemli bir parçasını teşkil edecek. Öte yandan şirket Snap View’daki çözünürlük limitini kaldırıyor ve OEM’lerin işletim sistemini daha küçük ekran boyutlarında sunmasına izin veriyor. Öte yandan uygulamaların da birden fazla Snap View görünümünü aynı anda ekrana yansıtacağını işaret ediyor. Bu, ekranda aynı anda ikiden fazla uygulamanın kullanılabileceği anlamına geliyor; bir yandan e-posta iletisi yazarken bir yandan gelen iletileri kontrol etmek, aynı anda iki farklı pencerede iki farklı internet sayfasını aynı anda gezmek mümkün olabilecek.

Microsoft, Windows Blue için tek bir herkese açık ön izleme versiyonu planlıyor. Yeni sürüm ve onunla çalışacak yeni donanımlar da yıl sonuna doğru çıkmış olacak.

İlgili >> The Verge

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER