Teknoloji

Windows 9 ile Charms kenar çubuğu tarihe karışacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows-8-charms-bar-080814

Microsoft Windows’un gelecek ana versiyonunda Windows 8 için çizdiği vizyonda önemli değişikliklere gitmeye hazırlanıyor. Yeni bir Başlat menüsü ve pencere içinde çalışan “Metro tarzı” uygulamaların yanı sıra Microsoft Charms olarak adlandırılan; arama, paylaşma, Başlat ekranı, cihazlar ve ayarlara ulaşmayı sağlayan sağ sütunu kaldırmayı planlıyor.

Charms dokunmatik ekranlı makineler için kullanışlı olmakla birlikte, fare ve klavye ile kullanımda aynı kullanışlılıktan bahsetmek pek mümkün değil. Charms’ın görünmesi için fare imlecinin ekranın sağ üst veya alt köşelerine hareket ettirilmesi gerekiyor.

Windows 9’da Charms kenar çubuğunun bulunmayacağı çeşitli kaynaklar tarafından doğrulanıyor. ZDNet sitesi Metro tarzı Windows 8 uygulamalarına bazı Charm bileşenlerini içeren başlık çubuklarının ekleneceğini, geliştiricilerin paylaşım Charm’ını açmak için çeşitli özellikler eklemeye ihtiyaç duyacağını kaydetti. Değişikliğin Microsoft’un Windows 8 uygulamalarını daha esnek hâle getirmek, geleneksel uygulamalar gibi masaüstünde ayrı pencereler içinde çalışmasını sağlamakla ilgisi olduğu açıkça görülüyor. Böylelikle fare ve klavye kullanıcıları söz konuus uygulamalardan daha da fazla şekilde yararlanma fırsatı bulacak.

Ayrıca Microsoft Windows 9’a sanal masaüstü özelliği de ekleyecek. Bu, profesyonel kullanıcıların veya ticari müşterilerin fazlasıyla hoşuna gidecektir. Apple’ın OS X işletim sistemi uzun zamandır sanal masaüstü ekranları destekliyor, ancak Windows kullanıcıların benzer işlev için üçüncü taraf alternatiflerden yararlanması gerekiyor. Windows odaklı Neowin sitesi sanal masaüstü özelliği sayesinde Windows 9 kullanıcılarının birbirinden bağımsız masaüstü oturumları oluşturabileceğini ve görev çubuğu içindeki tek bir butona tıklayarak bunlar arasında geçiş yapabileceğini dile getiriyor. Sanal masaüstü ekranları da Microsoft’un masaüstüne odaklanarak mevcut Windows kullanıcılarını memnun etmek istediğinin bir göstergesi olarak nitelendiriliyor.

Windows 9’un ön izleme versiyonunun bu yılın sonlarına doğru yayınlanması bekleniyor. Böylelikle kurumlar ve profesyonel kullanıcılar 2015 ilkbaharında çıkacak final sürüm öncesinde yeni özellikleri test etme fırsatı bulacak. Bu arada Microsoft’un Windows Phone ve Windows RT’nin birleştirilmiş, masaüstünün çıkarıldığı, dokunma odaklı uygulamalara ve deneyime odaklanan bir versiyonunu da çıkarmayı planlıyor. Microsoft çalışanları arasında bu sürüm “Windows mobile” olarak anılıyor.

İLGİLİ HABERLER