Teknoloji

Windows 8 ile yenilenmiş bir Windows Gezgini gelecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, Windows 8 ile birlikte sunulacak Windows Gezgini uygulamasının arayüzüyle ilgili detayları paylaştı. Bu dosya yöneticisi şerit tarzı kullanıcı arayüzüyle kullanıcılara daha düzenli bir deneyim sunmaya odaklanacak. Aslında genel Windows Gezgini arayüzüne göre çok fazla farklılığın olduğu söylenemez, ancak yapılacak değişiklikler sayesinde kullanıcılara daha rahat bir kullanım sunulacak.

Microsoft program yöneticisi Alex Simon bu kullanıcı arayüzüyle ilgili detaylar Windows 8 için hazırlanan özel blogda paylaştı. Simon’ın belirttiğine göre Windows Gezgini içinde yer alan 200 komuttan 10 tanesinin kullanımının toplam kullanımın yüzde 81.8’ine denk geldiği görülmüş. Simon, bu en çok kullanılan komutları daha erişilebilir kolmak adına şerit tarzı bir arayüze geçileceğini, optimize edilmiş dosya yöneticisi içinde komutların uygun yerlere yerleştirilerek daha düzgün bir kullanıcı deneyimi sunulacağını belirtti. 

Windows 8’de gelecek gezginin şerit tarzı arayüzünde yer alacak “Giriş” sekmesi üzerinde dosya yönetimi sırasında en çok kullanılan kopyala, yapıştır, sil, yeniden adlandır, kes ve özellikler gibi komutlar bulunacak. Bir yanda bulunan “Paylaş” sekmesi altına ise kullanıcıların dosyaları rahatça paylaşımını sağlayacak e-posta için sıkıştırma, yazdırma veya faks çekme komutları yerleştirilecek. “Görünüm” sekmesi altında ise çeşitli şablon seçenekleri, diğer bilgi panellerini tek tıkla açıp kapatmayı sağlayacak kontroller bulunacak.

Sadece ilgili içerik bulunduğunda ortaya çıkacak bazı özel sekmeler de bulunuyor. Örneğin, bir kullanıcı Windows 8 Gezgini üzerinde arama yapmak istediğinde yeni bir Arama sekmesi ortaya çıkacak ve kullanıcının arama işlemini filtrelemesi için çeşitli seçenekler sunulacak. Bunlara ek olarak, gelişmiş kullanıcılar için altında arayüüz ve komutları özelleştirmeyi sağlayan “Yönet” sekmesi de bulunacak. Windows 8 Gezginiyle birlikte 200 komutun hepsi için birer kısayol tuşu atanmış olacak.

Microsoft’un, Simon tarafından şimdiye kadar Gezgin için en çok talep edilen iyileştirme olarak nitelendirilen yukarı ok tuşunu geri getireceği de belirtiliyor. Simon, bu durumun Windows Gezgini’nin geleneksel bazı özelliklerini geri getirmek için mükemmel bir fırsat olduğunun altını çiziyor.

Windows 8’in yazılım geliştiricilerine özel ön izleme sürümünün gelecek ay düzenlenecek Microsoft Build konferansında yayınlanması bekleniyor.

İlgili – Windows 8 Blog

İLGİLİ HABERLER