Teknoloji

Windows 8 ARM dizüstü bilgisayar ve tabletleri 2013’ün ortasından önce çıkmayacak

Windows 8 ile çalışan ve Intel ya da AMD’nin x86 yongaları yerine ARM tabanlı işlemci barındıran dizüstü bilgisayarların Haziran 2013’ten önce piyasaya çıkması beklenmiyor. İçeriden kaynakların aktardığı bu bilgi Microsoft’un Windows’u ARM tabanlı cihazlarda da çalıştırma projesinin x86 tabanlı sürüme göre geri kalacağını gösteriyor.

DigiTimes’ın belirttiğine göre Windows 8 ARM platformu 2012’nin sonunda hazır olacak, ancak bu işletim sistemiyle çalışan ilk cihazlar bir sonraki yılın ortalarından itibaren çıkmaya başlayacak. Bu da Windows 8 ARM dizüstü bilgisayarların piyasaya yayılışının 2014’ü bulabileceğini gösteriyor. Üstelik Windows işletim sistemiyle çalışan ARM tabanlı cihazların 2015 yılına kadar Intel veya ARM tabanlı donanımlara karşı dikkate değer bir pazar payına erişemeyeceği tahmin ediliyor. Bu noktada yazılım desteği ve dizüstü bilgisayar satıcılarının isteksizliği ana problemler olarak gösteriliyor. Bildiğiniz gibi Windows 8’in x86 tabanlı işlemcilere özel versiyonu için yazılmış uygulamaların ARM yongasetlerinde de çalışabilmesi için yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

Her şeye rağmen, NVIDIA ve Qualcomm gibi ARM yongaset üreticilerinin Lenovo ve ASUS gibi şirketlerle agresif bir işbirliği içine gireceğine ve Windows 8 ARM tabanlı dizüstü bilgisayar ve tabletleri takvime uygun olacak şekilde ve hızlı bir biçimde çıkarmak için çalışacağına inanılıyor. ARM yongasetlerinin avantajı multimedya oynatma gücünden fedakarlık etmeden güç konusunda tutumlu bir yaklaşım sunmak olacaktır. Bu durum Windows 8 tabletlerin iPad ve Android tabletlerden daha uzun pilde çalışma sürelerine sahip olmasına olanak sağlayacaktır.

Intel ise ARM’in mobil alanda kurduğu hakimiyete teslim olma niyetinde değil. 2012’nin başında Ivy Bridge, 2013’ün başında ise Haswell platformu işlemcileri çıkaracak şirketin bu iki platformla birlikte güç tüketiminde dramatik oranda düşüşlere gideceği tahmin ediliyor. Tabii, bu durumda söz konusu platforma mensup işlemcileri tablet ve ultrabook gibi cihazlar için uygun hâle getiriyor.

İlgili – DigiTimes

İLGİLİ HABERLER