Teknoloji

Windows 8 ARM cihazlarında Güvenli Başlatma özelliğini kapatmak mümkün olmayacak

Microsoft’un en son donanım sertifikasyon gereksinimleri Windows 8 ARM makinelerin alternatif işletim sistemlerini çalıştırmasını zor hâle getirecek. Microsoft, Güvenli Başlatma adı verilen ve işletim sistemlerine yüklenmelerine izin vermek için imzalı anahtara ihtiyaç duyan özelliğin ARM sistem üreticileri tarafından devredışı bırakılmasını engellemeye çalışıyor.

Windows 8 yüklü ARM sistemlere yönelik açılış yükleyicisi saldırılarını önlemek amacıyla geliştirilen Güvenli Başlatma aracı aralarında Windows’un eski versiyonlarının da bulunduğu diğer işletim sistemlerini söz konusu cihazda, üreticinin yardımı olmadan, düzgün bir şekilde kullanmayı da engelliyor. Bu durum birkaç ay önce ortaya çıkmış ve oldukça fazla tepki toplamıştı.

Microsoft’a yöneltilen eleştirilerin büyük bir kısmı Microsoft, OEM’lerin son kullanıcıların Güvenli Başlatma aracını devredışı bırakmaları için daha kolay bir yol sağlayacağı konusunda açıklamada bulunduktan sonra kaybolmuştu. Ne var ki, Microsoft’un geçtiğimiz yılın sonlarında açıkladığı en son donanım gereksinimleri listesi Güvenli Başlatma aracının Windows 8 ARM sistemlerinde devredışı bırakılamayacağını ortaya çıkardı. Aslında gereksinimler Microsoft’un, Windows dışındaki herhangi bir işletim sistemiyle başlatma veya kontrol etmeye olanak sağlayan PC yazılımına ait ayarların kontrolü veya zorunluluğu konusunda herhangi bir hakkı olmadığı maddesine de ters düşüyor.

Özgür Yazılım Kanum Merkezi Microsoft’un gereksinimleriyle ilgili endişelerini dile getirdi, Özgür Yazılım Vakfı da bilgisayar üreticilerini Güvenli Başlatma özelliğini kolaylıkla açıp kapatmayı sağlayacak bir sistem geliştirmeleri konusunda uyardı. Bu iki durum da Microsoft’un Güvenli Başlatma özelliğine dair yaklaşımı için kritik önem taşıyor. Microsoft’un ARM’e neden x86’ya davrandığından farklı davrandığı bilinmiyor. Bildiğiniz gibi bazı Android cihaz üreticileri açılış yükleyicilerinin kilidini kaldırıp kullanıcıların alternatif işletim sistemi yüklemelerine izin veriyor, Windows Phone ve iOS cihazlarıysa sürekli kilitli kalmaya devam ediyor. Google’ın işletim sisteminin aksine Microsoft işletim sistemini lisanslıyor ve bu nedenle Güvenli Başlatma gibi çeşitli şartları üreticilere dayatma hakkına sahip. Belki de, Microsoft Güvenli Başlatma özelliğinin yardımıyla Windows 8 ARM dizüstü bilgisayar veya tabletlere Android’in de yüklenmesinin önüne geçmek istiyor, ne dersiniz?

İlgili – ComputerWorld

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER