Teknoloji

Windows 8.1 ilkbahar güncellemesinin geliştirme çalışmaları bitti

Microsoft Windows 8.1 Güncelleme 1’in geliştirme sürecini tamamladı. Microsoft’un planlarından haberdar kaynakların The Verge sitesine uçurdukları habere göre yazılım üreticisi güncellemenin final versiyonunu paketledi, böylelikle “Release to Manufacturing” (RTM) olarak adlandırılan sürece geçilmiş oldu.

windows-8-1-guncelleme-2-060214

Microsoft Windows 8.1’in ilk büyük güncellemesini iş ortakları ve PC üreticileriyle, gelecek ayki dağıtımdan önce göndermeye başladı. Rus WZor sitesinin sızdırdıklarına göre final sürüm 21 Şubat tarihinde derlendi.

Güncelleme hazır olsa da Microsoft’un final versiyonu hangi adla çıkaracağı henüz bilinmiyor. Geçen hafta Mobil Dünya Kongresi kapsamında düzenlenen basın toplantısında Günceleme 1, Windows 8.1 için “ilkbahar güncellemesi” olarak anılmıştı. Güncellemedeki çoğu değişiklik fare ve klavye kullanıcılarını cezbetmek amacıyla geliştirilmiş gibi görünüyor.

Windows 8 uygulamalarının masaüstü görev çubuğunda görüntülenmesi, masaüstü görev çubuğunu Windows 8 tarzı uygulamaların üstünde gösterme; yine Windows 8 tarzı uygulamaları küçültme, kapatma veya yan yana getirmeyi sağlayan seçenekleri barındıran başlık çubuğu gibi eklentiler ilkbahar güncellemesiyle gelecek gibi görünüyor. Ayrıca Microsoft dokunma özelliği bulunmayan cihazlar için Başlangıç Ekranı üstüne bilgisayarı kapatma tuşu da ekledi. Ayrıca yeni bir arama butonu da makine genelinde içerik araması yapma fırsatı sağlayacak.

Canlı Kutucuklar üstündeyken sağa tıklandığında açılan yeni bir menü içinde kutucuğu yeniden boyutlandırma, sabitlemeyi kaldırma ve bunun gibi işleri yapmayı sağlayan seçenekler bulunuyor. Öte yandan Microsoft Windows 8.1 Güncelleme 1 ile birlikte masaüstünden başlatma seçeneğinde de değişikliğe gidiyor. Şirket Windows 8.1’i dokunmatik ekran bulunmayan cihazlarda kullanan PC kullanıcıları için masaüstünden başlatma seçeneğini varsayılan olarak sunuyor. Kullanıcılar Başlangıç Ekranını atlamayı sağlayan mevcut seçeneği değiştirmedikleri takdirde bu değişiklikten yararlanmaya başlayacak.

Bu arada Windows 8.1 Güncelleme 1’in daha önce çıkan çeşitli test sürümleri, ses ve fotoğraflar için varsayılan uygulamaların değiştirilerek masaüstü uygulamaların söz konusu içerikleri otomatik olarak açmasına izin verdiğini gösteriyordu. Ne var ki, bu değişikliğin final sürümde yer alıp almadığı şu an için bilinmiyor.

Microsoft Windows 8.1’in kullandığı disk alanında da bazı düzenlemeler yapıyor. Lisans ücreti değişikliklerinin yanı sıra, Windows 8.1 Güncelleme 1 PC üreticilerine 1 GB RAM ve 16 GB dahili hafızalı cihazlar geliştirme izni verecek. Bu da Windows 8.1 ürünlerinin daha ucuza maledilmesini sağlayacak.

Yukarıda dile getirilen tüm değişiklikler birlikte değerlendirildiğinde, Microsoft’un geri bildirimleri dikkate aldığını ve şimdiye kadar üvey evlat muamelesi gören masaüstü ortamına biraz daha yoğunlaştığı görülüyor. Windows 8.1 Güncelleme 1’in 8 Nisandan itibaren, nisan ayı başındaki Build geliştirici konferansının hemen sonrasında mevcut bilgisayarlara dağıtılması bekleniyor.

İlgili >> The Verge

[Görsel – The Verge]
İLGİLİ HABERLER