Teknoloji

Windows 10 küçük ekranlı tabletlerde Windows Phone gibi çalışıyor

windows-10-logo-021014

Microsoft geçtiğimiz ocak ayında 8 inç tabletlerde Windows 10’un erken aşamalardaki bir sürümünün nasıl çalıştığını göstermişti. Ancak şirket şimdi daha küçük cihazlar için de daha fazla Windows Phone hissi veren bir işletim sisteminin hazırlıklarını yapıyor.

WinBeta sitesi Windows 10’un 7 inç ekranlı bir cihazda çalışan versiyonuna ait ekran görüntülerine erişmiş. Ekran görüntülerinde Windows Phone’un ölçeklenmiş bir versiyonunu gördüğünüz hissine rahatlıkla kapılabilirsiniz. Windows 10’un 8 inç ve üstü versiyonlarında masaüstü ve tam Windows deneyimi sunulurken, Microsoft 8 inç altındaki tablet ve telefonlar için Windows Phone kullanıcı arayüzünü kullanıyor. Windows 10’un bu tür cihazlarda nasıl çalışacağına dair erken bir işaret olsa da, ekran görüntülerine göre kullanıcı arayüzü ek ekran alanının sağladığı avantajı değerlendiremiyor.

Tabii ki bazı istisnalar bulunmuyor değil, Hesap Makinesi ve Ses Kaydedicisi gibi uygulamalar üç panelli kullanıcı arayüzü sunarak daha büyük ekran fırsatını değerlendiriyor. Geri kalan her şey ise daha çok Windows 10’un telefon sürümünde var olanların büyük ekranlara ölçeklenmiş hâli gibi duruyor. Ancak Microsoft’un bu tablet modunda oynamalar yapması, Başlangıç Ekranı ve diğer dahili uygulamaları geliştirmesi bekleniyor.

Microsoft’un küçük ekranlı tabletlerdeki Windows 10 deneyimiyle ilgili gelişmeleri yakındaki Build geliştirici konferansında paylaşması bekleniyor. Masaüstünün varlığının işaretleri olmasa da, bu Windows 10 versiyonu evrensel uygulamaları, Bluetooth klavye ve fareleri destekleyecek. Gelecekte Microsoft’un Windows 10 mobil için yaptığı çalışmaların telefon veya tablet benzeri cihazların ek cihazlar bağlandığında bir PC’ye dönüşmesi gibi fırsatlara yol açtığını da görebiliriz.

İLGİLİ HABERLER