Teknoloji

Windows 10 işlenmiş iOS ve Android uygulamalarını çalıştırabilecek

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows-10-ios-android-uyarlama-290415

Aylar boyunca etrafta dolaşan dedikoduların ardından Microsoft, Windows 10’a mobil uygulamaları çekme planını açıkladı. Bir süredir Android uygulamalarının emülasyonunu inceleyen şirket, tercihini daha farklı bir çözümden yana yaptı ve yazılımcılara mevcut kodlarını Windows 10’a taşıma imkanını verdi.

iOS ve Android yazılımcıları, Microsoft’un hazırladığı iki yeni yazılım geliştirme kiti sayesinde oyun ve uygulamalarını doğrudan universal Windows uygulamalarına çevirebilecekler. Android uygulamaları için yazılımcılara Java ve C++ kullanma imkanı sunan Microsoft, iOS tarafında ise yazılımcıların mevcut Objective C kodlarını kullanmasını mümkün kılıyor. Terry Myerson, Microsoft olarak yazılımcıların mevcut kod ve yeteneklerinden Windows uygulaması hazırlarken faydalanmalarını istediklerini dile getirdi.

Microsoft’un yaklaşımı ilk etapta kulağa oldukça basit geliyor. Ancak bu yaklaşımın altyapısına inildiği zaman süreç biraz daha karmaşık bir hâl alıyor. Android söz konusu olduğunda Amazon’un uyarlama politikasına göre daha analog bir çözüm uyguladıklarını söyleyen Terry Myerson, Google API kullanan uygulamalar için Microsoft API formatında muadiller hazırladıklarını belirtti. Öncelikli olarak yazılımcıları fazla zahmete girmeden kendi platformuna gelmeyi ikna etmeyi planlayan Microsoft, planın ikinci aşamasında uygulamaları Cortana, Xbox Live, canlı kutucuklar gibi kendisine özgü platform ve tasarım unsurlarına entegre etmeyi istiyor. Microsoft’un yeni işleme aracıyla Windows telefonlara uygun hâle getirilen ilk oyun ise Candy Crush Saga oldu. Oyun iOS versiyonunun kodlarından hareketle Windows’a uyarlandı.

İlk etapta sadece iOS uygulamaları için bu yaklaşımı uygulamayı planladıklarını belirten Terry Myerson, Windows’u düşünürken gezegende yaşayan herkesi düşündüklerini ve iOS cihazları dünyanın her yerinde bulunmadığı için Android’i de sürece dahil ettiklerini dile getirdi. Microsoft’un Windows ekosistemindeki mobil uygulama sayısını artırma konusunda izlediği bu farklı yaklaşımın nasıl sonuç vereceği ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER