Teknoloji

Windows 10 ile daha fazla depolama alanına sahip olacaksınız

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows-10-logo-021014

Windows 10 ile birlikte geleneksel Başlat menüsü ve masaüstü kullanımıyla daha arkadaş özellikler geliyor. Ancak bununla birlikte ilk bakışta dikkate çarpmayacak çeşitli yenilikler de bu yeni sürümle birlikte sunulacak.

Windows 10’un depolama gereksinimleriyle ilgili olarak yayınlanan bir blog yazısında Microsoft, işletim sistemlerinin mevcut ön izleme sürümlerinin etkileyici depolama alanı tasarruf tekniklerine sahip olduğunu ortaya çıkardı. Dosya sıkıştırma yönteminin kullanılmasıyla Microsoft 32-bit sistemlerde 1.5 GB’lık depolama alanı kazancı sağlıyor, bu büyüklük 64-bit makinelerde 2.6 GB’ye çıkıyor. Aynı tasarruf ve sıkıştırma teknikleri gelecekte Windows 10 ile çalışan telefonlara da uygulanacak.

Mevzu sadece depolama alanı tasarrufuyla ilgili değil. Windows 10’un yenileme ve sıfırlama seçenekleri bundan böyle PC üreticileri tarafından önceden yüklenen ayrılmış geri yükleme imajını kullanmayacak. Bu da belirli bir PC’de 4 GB ila 12 GB arasında bir alandan tasarruf edilebileceğini gösteriyor. Sonuç olarak bazı makinelerde toplamda 15 GB’lık depolama alanı tasarrufuna ulaşmak mümkün olacak. Telefonlar ise farklı bir geri yükleme çözümü kullandıkları için bu değişiklikten yararlanamayacak, ancak Windows 10 ile çalışan tabletler, dizüstü bilgisayarlar veya masaüstü bilgisayarlar bu alan artışından faydalanabilecek.

Microsoft uzun zamandır Windows’ta sıkıştırma tekniğini kullanıyor, ancak şirket en sonunda sistem dosyalarını Windows 10’un çalışmasını engellemeyecek şekilde sıkıştırmanın yolunu bulmuşa benziyor. Microsoft sistem dosyalarında sıkıştırma uygulamadan önce sistemin sahip olduğu RAM miktarına ve işlemcinin sıkıştırılmış dosyaları ne kadar hızlı şekilde açacağına bakacak. Bir Microsoft sözcüsü, sıkıştırılmış sistem dosyalarının cihazın hızından ödün vermeden depolama kapasitesini sağlaması hâlinde güncellemenin Windows 10’u otomatik olarak sıkıştıracağını kaydetti. Bu yılın sonlarında çıkacak yeni Windows 10 cihazlarının yanı sıra mevcut cihazlar da Windows 10 güncellemesinden faydalanabilecek.

İLGİLİ HABERLER