Teknoloji

Windows 10 ile çalışan cihaz sayısı 400 milyona ulaştı

windows 10
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

windows 10Microsoft bugün Windows 10 ile çalışan 400 milyon aktif makine bulunduğunu açıkladı. Kullanımla ilgili en son bilgi, yazılım devinin geçtiğimiz haziran ayında son işletim sistemi sürümü ile çalışan 350 milyon cihaz bulunduğuna dair açıklamasından sadece üç ay sonra gelmiş oldu.

Microsoft Windows 10’un uyum sağlama hızının Windows 7’ninkinden yüzde 115 daha hızlı olduğunu iddia ederken, 2018 yılı itibarıyla Windows 10 ile çalışan 1 milyar cihaz olacağı şeklinde bir tahminde de bulunmuştu. Ne var ki, şirket bu zaman çizelgesinde geçtiğimiz temmuz ayında yeniden düzenleme yapmış, 1 milyar aylık aktif cihaz sayısı hedefine ulaşmanın 2018 mali yılının da ötesini bulabileceğini söylemişti.

Yazılım şirketinin son istatistikleri Windows 10 ile çalışan 1 milyar cihaz hedefine ulaşmanın neden daha uzun zaman alacağını gösteriyor. Geçtiğimiz temmuz ayıyla birlikte ücretsiz Windows 10 yükseltme imkanının bitişinden önce, her ay 30 milyona yakın makine en son Windows sürümü ile çalışanlar arasına katılmıştı. Bu büyüme, ücretsiz terfi imkanının bittiği ve PC satışlarının genellikle yavaş seyrettiği geride kalan son üç aylık dönemde, ay başına 16.6 milyona geriledi.

Yılın geride kalan bölümünde büyümenin nasıl bir seyir izleyeceği bilinmiyor, ancak Microsoft 1 milyar cihaz hedefine ulaşmaya konsantre olmaya devam ediyor.

Açıkça görülüyor ki, söz konusu hedefe ulaşmak Microsoft’un başlangıçta tahmin ettiğinden biraz daha fazla zaman alacak. Şirketin, Windows 10 ile çalışan cihazların satışında önemli bir artışın görülmemesi durumunda, 2019 veya 2020  yılına kadar bu hedefine ulaşması mümkün olacak gibi görünmüyor.

Microsoft hedefine ulaşma noktasında Windows Phone platformuna da bel bağlamıştı, ancak telefon tarafındaki politikasını yeniden düzenlemek zorunda kaldı. Aynı zamanda Windows Phone’un pazar payı da yüzde 1’in altına indi. Yazılım devi 1 milyar cihaz hedefine tam olarak ne zaman ulaşmayı öngördüğüne dair yeni bir açıklama yapmıyor.

İLGİLİ HABERLER