Teknoloji

Windows 10 9901 numaralı ön izleme sürümü sızdı, Cortana ve yeni Xbox uygulaması görüldü

windows-10-sizinti-1

Microsoft yakında çıkacak işletim sisteminin son kullanıcılara yönelik özelliklerine odaklanıyor ve Windows 10’un yeni bir ön izleme sürümünü hazırlıyor. Şirket ocak ayında düzenleyeceği bir basın toplantısıyla planlarını detaylı bir şekilde açıklamaya hazırlanırken, 9901 numaralı yeni sürüm sızdı, böylelikle Microsoft’un yapmayı planladığı çeşitli değişiklikleri görme fırsatı elde ettik.

Yayınlanan son teknik ön izleme sürümünden beri gelen en büyük yenilik Cortana olacak gibi görünüyor. Windows 10’un arama ekranının tepesine yerleştirilen Cortana aracı göze çarpıyor, bunun sayesinde Windows 10 arama aracı yazı veya sesle girilen anahtar kelime sorgularına cevaplar üretebilecek. Windows Phone’dakine benzer bir arayüzün varlığı söz konusu; defterlere, anımsatıcılara ve ilgi alanlarına erişim buradan sağlanıyor. Şu an için pek işlevsel görünmese de, bu alan Windows 10’un final versiyonuyla birlikte daha kullanışlı hâle gelecektir.

Buna ek olarak bir de yeni Xbox uygulaması göze çarpıyor. Bütün Xbox ekosistemine giriş kapısı niteliği gören bu uygulama başarılara, arkadaş listesine, aktivite kaynaklarına ve Mağaza’ya erişim imkanı veriyor. Microsoft bu uygulamanın erken ön izleme olduğuna dikkat çekiyor, gelecekte SmartGlass entegrasyonunun da buraya eklendiğini görebiliriz. Ayrıca 9901 sürümüyle birlikte yazılım üreticisinin yerel Windows 10 uygulamalarını nasıl tasarladığını görme fırsatını elde ediyoruz, hesap makinesi uygulaması da benzer bir yaklaşımı yansıtacak şekilde güncelleniyor.

Ayrıca Microsoft Windows 10’un Görev Görünümü bölümüne yeni animasyonlar ekliyor. Şirket geleneksel Denetim Masası aracını kaldırıp Ayarlar uygulamasını Denetim Masası’na benzer bir görünüm kazandırarak bunun yerine geçirmeyi planlıyor gibi görünüyor. Charms çubuğundan ayarlar butonu da kaldırılmış, böylelikle Microsoft’un Windows 10 ile birlikte ayarlar bölümüne erişimi kolaylaştırmayı amaçladığı görülüyor.

Windows 10 9901 sürümüyle birlikte Windows Mağaza’da da bazı oynamalar yapılıyor. Mevcut Mağaza görünümünde sadece uygulama ve oyunlar bulunurken, ön izleme sürümünde müzik, film ve dizilerin de eklendiği görünüyor. Ne var ki, bunlar büyük ihtimalle Türkiye’den görünür olmayacaktır. Ancak bu değişiklik Microsoft’un Xbox Müzik ve Xbox Video mağazalarını Windows Mağaza’ya entegre edeceğini ve tüm içeriklerini tek bir noktadan sunacağını gösteriyor.

[Görsel – The Verge]

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER