Teknoloji

WikiLeaks Sony’den sızdırılan belgelerin tümünü yayınladı

sony-pictures-091214

WikiLeaks, Sony Pictures’a düzenlenen sanal saldırının ardından dışarıya sızdırılan belgelerin tamamını yayınladı. 173 bin 132 e-posta mesajı ve 30 bin 287 ayrı dokümandan oluşan veritabanında daha önce yayınlanan ve bir hayli ses getiren Sony yöneticileri arasındaki özel mesajlaşmaları da bulmak mümkün. WikiLeaks kurucusu Julian Assange, yayınladıkları arşivin çok uluslu ve etkili bir şirketin işleyişini ortaya koyduğunu dile getirdi. Söz konusu belgelerin haber değeri taşıdığını ve jeopolitik bir tartışmanın merkezinde yer aldığını söyleyen Assange, yayınlanan belgelerin kamu malı niteliğinde olduğunu ve WikiLeaks’in bu sınırın dışına çıkmayacağını belirtti.

WikiLeaks tarafından paylaşılan veriler daha önce bazı gazeteciler tarafından ele geçirilmiş olsa da, teknik sorunlar nedeniyle verilere geniş kitleler tarafından ulaşılması mümkün olmamıştı. WikiLeaks’in veri tabanı hem erişim sorunlarını ortadan kaldırıyor hem de e-posta ve dokümanlar içinde kolaylıkla arama yapma fırsatını sağlıyor.

WikiLeaks’in Sony’den sızdırılan belgeleri derli toplu biçimde yayınlaması, daha önce yaşanan etik tartışmalarını da yeniden alevlendirdi. Sızıntıların ardından sadece Sony’nin değil, Sony Pictures’ın veya yöneticilerinin bağlantılı olduğu diğer şirketlere ait önemli bilgiler ortaya çıkarken, açığa çıkan şirket içi tartışmalar Sony Pictures başkanı Amy Pascal’ın görevine son verilmesine neden olmuştu. Belgelerin The Interview filmine karşı çıkan ve filmin gösterimini engellemek isteyen Kuzey Kore tarafından desteklenen bir siber saldırıyla sızdırıldığı iddiası da, belgelerin yayınına dair şüpheleri artırmıştı.

Sony Pictures tarafından LA Times gazetesine gönderilen açıklamada ise WikiLeaks’in sızan belgeler için bir arşiv oluşturması kınandı. Saldırganların belgeleri sızdırarak Sony Pictures’a ve çalışanlarına zarar vermeye çalıştığı belirtilirken, WikiLeaks’in de arşiv çalışmasıyla saldırganların amacına destek olduğu dile getirildi. Açıklamada şirketin çalışanlarının mahremiyeti ve güvenliği için mücadele etmeyi sürdüreceğinin altı çizildi.

İLGİLİ HABERLER