Teknoloji

Wi-Fi Direct sertifikaları dağıtılmaya başlanıyor, noktadan noktaya veri iletimi artık çok yakın

Çok da uzak olmayan bir gelecekte, noktadan noktaya kablosuz bağlantı yöntemi çok kolay yönetilebilir bir hâle gelebilir. Wi-Fi Alliance kurumu Wi-Fi Direct teknolojisiyle uyumlu cihazlara sertifika vermeye başladı. Onay sürecinden yeni geçen beş yeni model sıradan WiFi adaptörü gibi çalışmanın yanı sıra dosyaları veya multimedya içeriklerini noktadan noktaya kurulan WPA2 şifreli bağlantı üzerinden Bluetooth’un sahip olduğu menzilden daha öteye de taşıyabiliyor.

İlginç olan nokta ise noktadan noktaya bağlantının kurulabilmesi için bu noktalardaki cihazlardan sadece bir tanesinin Wi-Fi Direct uyumlu olmasının yeterli oluşu. Yani, netbook, akılllı telefon ya da tabletiniz WiFi Direct uyumlu olursa, normal Wi-Fi destekli depolama cihazı, yazıcı veya ekranlar ile kablosuz bağlantı üzerinden veri alışverişi sağlayabilirsiniz. Üstelik bir cihazın tek bir zamanda tek bir cihaz ile haberleşmesinin yerine Wi-Fi Direct destekli bir cihaz aynı anda birden fazla cihazla eş zamanlı bağlantı kurabiliyor.

Wi-Fi Alliance’a göre bu teknoloji “anında mesajlaşma, arkadaşlarla ve aile arasında fotoğraf paylaşımı, söz konusu fotoğrafları taşınabilir cihazdan monitör ya da TV ekranına aktarım, video sohbet, evde değilken bile diğerleriyle video oyunları oynama” gibi alanlarda kullanılacak. Wi-Fi Alliance’ın ilk etapta onayladığı cihazlar arasında aşağıdakiler yer alıyor:

  • Atheros XSPAN® Dual-band 802.11n PCIe Mini Card (AR928x)
  • Broadcom BCM43224 Dual-Band 802.11n 2×2 MIMO PCIe Half Mini Card
  • Intel® Centrino® Advanced-N 6200
  • Ralink MIMObility 802.11n 2×2 PCIe Half Mini Card
  • Realtek RTL8192CE-VA4 HM92C00 PCIe mini card

İlgili – Slashgear

İLGİLİ HABERLER