Manşetler

WhatsApp yıllık ücret almayı bırakıyor

whatsapp hd fotoğraf gönderme

whatsapp ücretsiz

Facebook’un bundan yaklaşık iki yıl önce 19 milyar dolar karşılığında satın aldığı popüler mesajlaşma servisi WhatsApp, kullanıcılarından 1 dolar yıllık ücret toplamayı bırakıyor. Söz konusu kararı, DLD konferansında konuşan WhatsApp CEO’su Jan Koum açıkladı. Koum, WhatsApp yıllık ücret politikası çerçevesinde kullanıcılardan talep edilen paranın çok yüksek olmamasına rağmen, pek çok kişiyi servisi kullanmaktan mahrum bıraktığını belirtti. Bu politika özellikle kredi kartı kullanımı sınırlı olanları fazlasıyla etkiliyor. WhatsApp’ın daha da geniş kitlelere ulaşması için rakipleri gibi ücretsiz olması gerektiği de, bu kararda etkili olmuşa benziyor.

Koum, yıllık ücret politikasının potansiyel kullanıcıları engellemesinin yanı sıra yeterince iyi işlemediğine de dikkat çekti. Bazı kullanıcılara aldıkları hizmetin bir anda kesilebileceği kaygısını yaşatan bu politika, şirketin potansiyel pazarlardaki şansına da zarar veriyor. WhatsApp’ı birden fazla cihazda kullananlar, söz konusu abonelik ekranına aşinadır. Zira her yüklemenin ardından WhatsApp kullanıcılarına bu ekranla “Merhaba” diyor.

WhatsApp ücretsiz servis hizmetine yönelik politika değişikliğinin uygulamasına bugünden itibaren başlayacak. Ancak geçişin tüm versiyonlara yayılması için yaklaşık 1-2 haftalık bir süre öngörülüyor. WhatsApp aboneliğini kısa bir süre için ücret karşılığında yenileyenlere ise para iadesi yapılmayacak. Yıllık abonelik ücretinin kaldırılmasıyla birlikte WhatsApp ücretsiz olduktan sonra, kendisine yeni gelir kaynakları oluşturma konusuna daha yoğun biçimde eğileceğini öngörmek ise pek zor değil.

Yeni gelir modellerinden söz açıldığında akıllara gelen ilk seçenek reklamlar oluyor. Ancak şirketten yapılan açıklamada, platforma reklamların gelmeyeceği belirtiliyor. WhatsApp, kullanıcılarına hakkındaki gelişmelerden haberdar olmayı istedikleri işler ve organizasyonlarla iletişim kurmalarını sağlayacak araçlar sunmayı vadediyor.

İLGİLİ HABERLER