Manşetler

WhatsApp Brezilya’da 72 saat süreyle erişime kapatıldı

whatsapp hd fotoğraf gönderme

whatsapp brezilyaHaberleşme servisi WhatsApp’a Brezilya’da 72 saatlik erişim yasağı geldi. O Globo gazetesinin haberinde söz konusu engelleme kararının 26 Nisanda alındığı belirtilirken, karar dün (2 Mayıs) Türkiye saatiyle akşam 20:00 itibarıyla yürürlüğe girdi. WhatsApp’ın çevrim içi ortamda gerçekleşen adli bir olayı soruşturan polisin 2013’te ilettiği erişim talebine uymaması nedeniyle söz konusu engelleme kararı alındı.

Uygulamada geçerli olan şifreleme sistemi, WhatsApp mesajlarına dışarıdan erişimi engelliyor. Dolayısıyla şirketin mahkeme tarafından yöneltilen bilgi erişim talebine uymasının pek de kolay olmadığı söylenebilir.

Ülkedeki beş merkezi mobil iletişim operatörü, WhatsApp hakkında alınan geçici erişim engelleme kararının doğrudan muhattapları arasında bulunuyor. Engelleme süresince bu operatörlerin WhatsApp verilerini iletmesi mümkün olmayacak. Bu yasağı delen operatörler 500 bin real (yaklaşık 390 bin TL) ceza ödemek zorunda kalacak. O Globo’nun ulaştığı bazı operatörler söz konusu kararın kendilerine tebliğ edilmediğini belirtse de, an itibarıyla tüm operatörlerin yasağa uyduğu görülüyor.

WhatsApp Brezilya mahkemelerinin erişim durdurma talebiyle ilk kez karşı karşıya kalmıyor. Geçtiğimiz aralık ayında da 48 saatlik bir erişim durdurma kararı alınmıştı. 2014’te WhatsApp’ı satın alan Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg, söz konusu kararın “Brezilya için üzücü” olduğunu dile getirmişti. Ülkedeki mobil operatörler söz konusu kararı da uygulamış, ancak bu durum polis için daha da kötü bir durumun önünü açmıştı. İlk engelleme döneminde kullanıcılarına şifrelenmiş ve güvenli iletişim imkanı sunan Telegram, 1 milyon yeni üye kazanmıştı. Brezilyalıların ikinci engeleleme döneminde benzer bir yol izleyip izlemeyeceği ise yasağın sona ermesinin ardından anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER