Teknoloji

WebRTC destekli Chrome’un geliştiricilere özel versiyonu yayınlandı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, WebRTC destekli Chrome’un geliştiricilere özel bir versiyonunu yayınladı. WebRTC adı verilen gerçek zamanlı sesli ve görüntülü iletişim sistemi sayesinde Chrome internet tarayıcısına VoIP, video konferans ve hatta canlı oyunlara kapı açılması bekleniyor.

Chromium blog üzerinden yapılan açıklamaya göre, özelleştirilmiş, işletim sistemine özel ve patentli eklentiler yerine birkaç basit JavaScript API sayesinde geliştiriciler uygulamalarını inşa edip sürdürebilecekler, tüm ağır işleriyse internet tarayıcısı yapacak. WebRTC’yi Chrome’a ekleme planları geçtiğimiz yaz aylarında ortaya çıkmıştı. Bu teknoloji sayesinde kullanıcıların internet tarayıcısından ayrılmadan sesli veya görüntülü görüşmelerini standart bir şekilde yapabilecekleri söylenmişti. Bu durum Google Talk’un WebRTC yardımıyla Chrome içinde rahatlıkla çalışmasına olanak sağlayabilir ve böylelikle Google’ın ürünü, bilgisayara kurulacak ayrı bir yazılım sayesinde çalışan Microsoft’un ürünü Skype karşısında avantaj kazanabilir.

Chromebook’lar da WebRTC teknolojisinin nimetlerinden faydalanacaktır. Bildiğiniz gibi Chrome işletim sistemiyle çalışan Chromebook’lar temelde sadece bir web tarayıcısı üzerinden çalışıyor. WebRTC desteği sayesinde Chromebook sahiplerinin de bilgisayarlarında sesli ve görüntülü iletişim teknolojilerinin nimetlerinden faydalanma fırsatı bulacaktır.

WebRTC’nin OnLive oyun gibi bulut tabanlı akış servisleri için de avantajlar sağlayacağı belirtiliyor. Geleceğin Chrome sürümlerinde OnLive desteğinin bulunacağının ipuçları zaten daha önce verilmişti. WebRTC desteğinin görüntülü iletişim konusunda farklılık yaratmaya elverişli olan Gmail ve Google+’a ne zaman ekleneceğini de ileride görmüş olacağız.

İlgili – Chromium Blog

İLGİLİ HABERLER