Teknoloji

watchOS 3 yayınlandı, başlıca yenilikler neler?

watchOS 3

watchOS 3Apple, iOS 10 ile birlikte orijinal Apple Watch için de önemli bir yazılım güncellemesi yayınladı. watchOS 3 ile Apple Watch büyük bir değişimden geçiyor. Uygulamaların açılmasından saat arayüzünün kullanımına kadar birçok yenilik Watch kullanıcılarını bekliyor.

Güncelleme için öncelikle Apple Watch’unuzu iPhone’unuza bağlamanız ve daha sonra telefonda Watch uygulamasını açarak yazılım güncellemelerini kontrol etmeniz gerekiyor. Sonrasında watchOS 3’ü yüklemeye başlayabilirsiniz. watchOS 3’ü yükleyebilmeniz için akıllı saatin en az yüzde 50 şarja sahip olması ve yükleme sırasında şarj aletine bağlı olması da gerekiyor.

watchOS 3 hangi yeniliklerle geliyor? Apple en büyük değişikliklerden bir tanesini uygulamalarla etkileşim yollarını değiştirerek yapıyor. Watch’un kenarındaki tuş kişi listesini açmak yerine yeni eklenen Dock ekranını açıyor. Burada açılmış olan en son uygulamalar ve hızlı erişim sağlamak için sabitleştirilen uygulamalar yer alıyor. Eğer bir uygulamayı Dock içinde tutuyorsanız, uygulama açıldığında hızlıca yükleniyor, böylelikle watchOS 2’den daha iyi bir deneyim sunuluyor. Bu, Watch üzerinde uygulamalarla kurulan etkileşimde önemli bir değişiklik anlamına geliyor. Ayrıca zamanlayıcı kurmak ve benzeri gibi günlük işleri de daha zahmetsiz şekilde gerçekleştirmeyi sağlıyor.

Eğer Apple Watch’un size ne zaman ayağa kalkmanız gerektiğini söylemesinden sıkıldıysanız, Apple şimdi watchOS 3 ile birlikte Apple Watch sahiplerine ne zaman nefes egzersizi yapmaları gerektiğini de hatırlatmaya başlıyor. Yeni uygulama günün belirli aralıklarında bildirimde bulunarak nefes egzersizleri yapmanız için hatırlatmalarda bulunuyor, kabul ettiğiniz takdirde de size koçluk yapıyor. Eğer bunları rahatsız edici buluyorsanız, ayarlar içinden devre dışı bırakmanız da mümkün.

 

Apple ayrıca watchOS 3 ile birlikte Minnie Mouse, Numerals, Aktivite olmak üzere üç yeni saat ekranı da sunuyor. Minnie Mouse ile birlikte mevcut Mickey Mouse saat ekranının yanına tamamlayıcı nitelikte bir saat yüzü eklenmiş oluyor. Sayılar ise Apple Watch’un daha temel nitelikteki saat yüzleri arasına katılıyor. Aktivite ise Apple Watch’u daha çok aktivite seviyelerini takip etmek isteyenlere hitap ediyor. Bu saat yüzünde günlük aktivite halkalarının daha büyük görünümü yer alıyor. Böylelikle ne kadar süre ayakta durmanız gerektiğini, hedeflerinize ulaşmak için daha ne kadar yolunuzun bulunduğunu kolaylıkla görüyorsunuz.

Bu büyük değişikliklerin dışında, Apple ufak tefek özellikler de ekliyor. Antrenmanlar geliştiricilere açılıyor, böylelikle uygulamalar kalp ritm sensörüne erişebiliyor. Watch’u kullanarak Mac bilgisayara şifre kullanmadan giriş yapma imkanı sunuluyor. Buna ek olarak tekerlekli sandalye kullanan Apple Watch sahiplerinin de aktivite kayıtlarını girmelerine olanak sağlayan tekerlekli sandalye ayarı bulunuyor. Apple Pay de saatteki uygulamalara entegre ediliyor. Mesajlara cevap vermek için saat ekran üzerine çiziktirmek de eklenen yeniliklerden bir tanesi oluyor.

Genel olarak yazılım güncellemesi Apple Watch’u daha hızlı hâle getiriyor. Uygulamaları hâlâ akıllı telefonun büyük ekranında kullanmak isteyebilirsiniz, ancak iPhone’u cebinizden çıkarmak istemeyeceğiniz durumlarda Apple Watch, yeni sürümle birlikte daha fazla işinizi görecektir.

Apple watchOS 3 güncellemesi tüm birinci nesil Apple Watch cihazlarına ücretsiz olarak sunuluyor. Cuma günü yurt dışında satışa çıkacak Apple Watch Series 2’de de bu sürüm yüklü olarak gelecek. Üçüncü taraf uygulama geliştiricileri de uygulamalarının yeni versiyonlarını sunmaya başladılar. Runkeeper, Runtastic gibi uygulamalar watchOS 3 ile birlikte sunulan yeni özellikleri destekleyecek şekilde güncellendi.

İLGİLİ HABERLER