Ulaşım

Volkswagen emisyon skandalı için ABD ile uzlaşmaya yakın

volkswagen avrupa birliği

volkswagen emisyon skandaliVolkswagen emisyon skandalı nedeniyle yaklaşık 9 aydır dünyanın çeşitli noktalarında hukuki süreçlerle cebelleşiyor. Bir yandan da bozulan imajın düzeltmeye çalışan şirket, skandalın patlak verdiği ülke olan ABD’de ilgili kurumlarla anlaşmaya yakın gözüküyor. Federal hakimin Volkswagen’e zarar tazmini konusundaki planını sunması için verdiği süre, bugün (28 Haziran) itibarıyla doluyor. Reuters ve Bloomberg’de yer alan haberlere göre, Volkswagen gerekli planı verilen yasal süre sona ermeden mahkemeye sunacak. Şirketin uzlaşma çerçevesinde toplam 15 milyar dolar tazminat ödemesi öngörülüyor.

Volkswagen’in 2008’den bu yana sattığı yaklaşık 500 bin aracın dizel emisyon testlerinde hileli yazılım kullandığı geçtiğimiz eylül ayında ortaya çıkmıştı.

Geçtiğimiz hafta gündeme gelen haberlerde, Volkswagen’in uzlaşma bedeli olarak 10.2 milyar dolar ödeyeceği belirtilmişti. Ancak yeni haberler, bu rakamın biraz üstüne çıkılacağını gösteriyor. Reuters ve Bloomberg’in haberlerine göre, Volkswagen emisyon testlerinde hile yapılan araçları geri almak için 10 milyar doların üzerinde bir meblağı kasasından çıkaracak. Geçtiğimiz nisan ayında, Volkswagen’in araç başına 5 bin dolar ödeme yapacağı belirtilmişti. Ancak son haberler, bu rakamın 10 bin dolara yükseldiğini gösteriyor.

Buna ek olarak, Alman otomotiv devi temiz emisyon teknolojisi için 2 milyar dolar harcayacak. Şirket, ABD Çevre Koruma Ajansı ve Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu’na da 2.7 milyar dolar ceza ödeyecek. Volkswagen, ABD’deki bazı eyaletlere de toplam 400 milyon dolar ödeme yapacak.

Volkswagen emisyon skandalı için 18.2 milyar dolar harcamayı öngörüyor

Volkswagen emisyon skandalı çözümü için 18.2 milyar dolarlık bir kaybı öngörmüştü. Şirket, 2015’i 4.61 milyar dolar operasyon zararıyla tamamlamıştı.

İLGİLİ HABERLER