Ulaşım

Volkswagen Amerika CEO’su emisyon skandalından yazılım mühendislerini sorumlu tuttu

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

michael-horn-vw-amerika-ceo-091015

Geçtiğimiz ayın ortalarından bu yana emisyon skandalı nedeniyle başı bir hayli ağrıyan Volkswagen, ABD Kongresi’nin karşısına çıktı. Şirketin Amerika birimi CEO’su Michael Horn, Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komisyonu’nda kendisine yöneltilen sorulara yanıt vermeye çalıştı. Horn, soruşturmada soruları saptırmak ve şirketin emisyon oranlarını düşük göstermek için kullanılan sistemden haberdar olmadığını göstermek için ciddi çaba sarfetti.

Michael Horn’a göre, emisyon oranlarını düşük göstermeyi mümkün kılan aracı kötü niyetli birkaç yazılım mühendisi otomobillere yerleştirdi. “Benim açımdan ve bildiğim kadarıyla bu kurumsal bir karar değildi.” diyen Volkswagen Amerika CEO’su, bir-iki yazılım mühendisinin kendilerine göre sebeplerle hile sistemini araçlara entegre ettiğini öne sürdü. Horn, şirketinin bu kişilerinin kimliğini tespit edemediğini ve bu kişilerin herhangi bir kumpas içinde olup olmadığının bilinmediğini belirtti.

Temsilciler Meclisi Enerji ve Ticaret Komisyonu üyeleri ise Horn’un bu sözlerine oldukça içerlerdi. Üyelerden biri olan Chris Collins, Volkswagen Amerika CEO’sunun sözlerini “yetersiz” ve “kibirli” olarak tanımladı.

Horn, ifadesine Volkswagen tarafından yapılan resmi açıklamayı tekrar okuyarak başladı. Ancak resmi açıklamayla Horn’un okuduğu metin arasında önemli bir fark bulunuyordu. Volkswagen’in açıklamasında Horn ve başka bazı Volkswagen çalışanlarının 2014’ün ilkbaharında West Virginia Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma sonucunda emisyon manipülasyon aracından haberdar olduğu belirtilmişti. Horn, ABD Kongresi’ndeki ifadesinde eylül ayının ilk günlerine kadar durum hakkında bilgisi olmadığını iddia etti.

Sorgu esnasında Michael Horn’a emisyon manipülasyon aracının nasıl çalıştığını bilip bilmediği soruldu. Bu soruyu “Hayır. Mühendis değilim.” şeklinde yanıtlayan Volkswagen Amerika CEO’su, daha sonrasında birden aracın ABD Çevre Koruma Ajansı’nın testlerini nasıl kandırdığını açıklayabildi. Horn, sorgu esnasında birkaç kez odadaki ses yüzünden konuşulanları algılayamadığını söyleyerek soruların tekrar edilmesini istedi.

Volkswagen’in emisyon skandalından etkilenen otomobilleri standartlara uygun hâle getireceğinden emin olduğunu söyleyen Horn, tamirin otomobilin performansına “küçük bir etki” yapabileceğini itiraf etti.

Temsilciler Meclisi’ndeki sorguda Volkswagen bayi ve servislerinin emisyon skandalından dolayı yaşayabileceği sıkıntılar da gündeme geldi. ABD’deki tüm Volkswagen servisleri için özel bir fon oluşturduklarını açıklayan Michael Horn, servislerin bu fon sayesinde acil problemleri çözme konusunda esnek hareket imkanına kavuşacağını belirtti. Horn, fonun miktarı konusunda kesin bir rakam vermezken, servislere gönderilen paranın “kayda değer” olduğunu dile getirdi. Bayilerin kârlılığının önceliği olduğunu söyleyen Volkswagen Amerika CEO’su, skandaldan etkilenen otomobilleri geri çağırma gibi bir planlarının olmadığını ifade etti.

Emisyon skandalından etkilenen araçların tamiri için 5 ila 10 saatlik bir servis çalışmasının gerektiğini söyleyen Michael Horn, tamir işleminin ne zaman başlayacağı konusunda bilgi vermedi. Ancak ABD’de en az 400 bin otomobilin emisyon skandalından etkilendiği göz önüne alınınca tamir sürecinin bir veya iki yıl devam etmesi öngörülüyor.

İLGİLİ HABERLER