Manşetler

Vodafone Türkiye 2012-2013 mali yılının ilk yarısına ait rakamları açıkladı

vodafone
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Vodafone Türkiye, 2012-2013 mali yılının ilk yarısına ve ikinci çeyreğine ait sonuçları düzenlediği bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurdu. Vodafone Türkiye CEO’su Serpil Timuray ve şirketin diğer icra kurulu üyeleri de toplantıda hazır bulundu. Vodafone’un 2012-2013 mali yılının ilk 6 aylık dilimindeki geliri 2.6 milyar TL olarak kaydedildi. CEO Serpil Timuray, bu rakamın üç yıl önceki yıllık gelir seviyesiyle aynı olmasına dikkat çekti ve şirketin 6 aylık gelir rekorunu kırdığını ifade etti.

 

Toplam gelirler büyümesine bakıldığı zaman Vodafone Türkiye’nin pazar ortalamasının ve sektörün diğer oyuncularının üstüne çıktığının altı çizilirken, şirketin son yıllardaki büyüme trendinin bu mali dönemde de devam ettiği belirtildi. Gelir büyümesini oluşturan faktörlere göz atıldığı zaman, Vodafone Türkiye’nin 2009 yılının mart ayından bu yana pazar payını yüzde 10.9 oranında arttırdığı görülüyor. Sektördeki üç operatörün pazar payları arasındaki makasın kapandığına dikkat çeken Serpil Timuray, rekabetin koşullarının iyileştiğini ve bu durumun da tüketicinin lehine olduğunu dile getirdi.

Numara taşımanın serbest hale gelmesiyle numara taşımaya ilişkin veriler de mobil operatörler için önemli parametreler haline gelmiş durumda. Numara taşıma döneminin başlangıcından bu yana Vodafone’un net 2.5 milyon abone kazanımıyla lider olduğu belirtilirken, 2012-2013 mali yılının ilk yarısında şirketin aktif abone sayısının da en yüksek düzeye ulaştığı ifade edildi. Toplantının soru cevap kısmında mobil operatörler arasındaki rekabetin sertliğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Timuray, bu durumun olağan olduğunu belirtse de, numara taşımayla da bağlantılı olarak son derece ilginç bir noktanın altını çizdi. Numara taşıyan aboneler arandığı zaman hattın başka bir operatöre taşındığını belirten uyarı sesine artık gerek olmadığını söyleyen Timuray, kullanıcıların bilinçlendiğini ve artık konuşma paketlerinin çok büyük bir kısmının her yöne olduğunu dolayısıyla bu uyarı tonunun kaldırılması gerektiğini belirtti.

Akıllı cihaz penetrasyonunun artmasıyla hem şirketler için önemli bir gelir kalemi olan, hem de operatörler arası rekabetin de kıyas noktalarından birisi olarak kabul edilen mobil internet kullanımına ilişkin verilerde de Vodafone’un bir artış sağladığı görülüyor. Mobil trafiğini yüzde 22 oranında arttıran şirketin, mobil internetteki pazar payıysa yüzde 32.1’e ulaştı. Vodafone şebekesindeki akıllı telefon penetrasyonununsa yüzde 17.7’ye ulaştığı belirtildi.  Ses harici gelirlerin tamamına bakıldığındaysa mali yılın ikinci çeyreğinde kaydedilen yüzde 26’lık büyüme dikkat çekiyor. Bu dönemde SMS gelirleri 193 milyon TL’ye ulaşırken, veri gelirleri de 123 milyon TL oldu. Vodafone’un SMS adedindeki pazar payıysa yüzde 36.3’e ulaştı.

Operatörler arası mücadelede önemli bir karşılaştırma noktası olarak nitelendirilebilecek faturalı abonelerin sayısına bakıldığı zaman, Vodafone’un üç yılda tabanınını üçe katlayarak 6.5 milyon faturalı abone sayısına ulaşması dikkat çekiyor. Toplam 18.7 milyon Vodafone abonesinin yüzde 35’inin faturalı hat kullandığı belirtilirken, faturalı abone pazar payı da son üç aylık dönemde yüzde 25.6 gibi etkileyici bir büyüme oranı yakalamış durumda.

Kurumsal taraftaysa şirketin gelirleri üç yılda yüzde 39 oranında artarken, İş Ortağım programı sayesinde önemli bir ivme kazanıldığı belirtilirken, program çerçevesinde sunulan avantajların şirketler arasında büyük ilgi gördüğü ifade edildi. Borusan Telekom ve Koç.net’in satın alınmasıyla daha geniş bir tabana yayılan kurumsal hizmetlerin, bu iki şirketin birleşmesiyle kurulan VFnet çatısı altında verileceği ve Vodafone Türkiye’nin kurumsal müşterilerine kapsamlı bütünleşik telekomünikasyonun yanı sıra bulut bilişim alanında da hizmet sunacağı dile getirildi.

Şirketin verimliliği arttırma adına yürütülen projeleri kararlılıkla uygulamaya devam ettiği belirtilirken, büyüme maliyetini karşılayacak tasarruf projelerine önem verildiği ifade edildi. Uygulanan bu politikanın sonucunda 2012-2013 mali yılının ilk yarısında şirketin gelirleri yüzde 19 oranında artarken, giderlerdeki artış yüzde 7 olarak kaydedildi. Bu dönemde şirketin vergi öncesi kârı 454 milyon TL, vergi öncesi kâr marjıysa yüzde 16.9’a ulaştı.

İLGİLİ HABERLER