Teknoloji

Vodafone Brexit sonrası genel merkezini taşımayı değerlendiriyor

vodafone brexitBirleşik Krallık, geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen referandumun sonunda tercihini Avrupa Birliği’nden çıkma yönünde kullanmıştı. “Brexit” olarak adlandırılan bu karar, ülkenin ekonomik çevrelerinde büyük bir memnuniyetsizlikle karşılanmıştı. Referandum sonucundan mutsuz olanlar arasında merkezi Birleşik Krallık’ta bulunan küresel telekomünikasyon şirketi Vodafone da yer alıyor.

Vodafone Brexit sonrası genel merkezini Londra’dan başka bir yere taşıma ihtimalini değerlendiriyor. Bu ihtimale ilişkin ciddi ipuçları bulunsa da, şirketin henüz kararını vermediği belirtiliyor. Vodafone’un Birleşik Krallık’taki servis ve faaliyetlerini de sürdüreceği dile getirilse de, şirketin kazancının büyük kısmını Birleşik Krallık dışındaki operasyonlarından elde ettiğine dikkat çekiliyor.

The Financial Times’a konuşan bir Vodafone yetkilisinin sözleri, strateji değişikliği ihtimalinin şirket içinde yoğun biçimde konuşulduğunu gösteriyor. İnsanların, sermayenin ve ürünlerin hareket özgürlüğünün Avrupa çapına yayılan bir operasyon için önemine dikkat çeken Vodafone yöneticisi, Birleşik Krallık’ın AB üyesi olmasının şirketin Avrupa çapındaki büyümesinde önemli bir rol oynadığını dile getirdi.

2015-2016 mali yılında Vodafone’un FAVÖK’ünün yüzde 55’i Avrupa’nın kıta kısmında bulunan AB üyesi ülkelerden gelmişti. Birleşik Krallık’ın buradaki payı ise sadece yüzde 11’di. Şirketin 108 bin çalışanının büyük kısmı da Birleşik Krallık dışında görev yapıyor. Birleşik Krallık’ta görev yapan Vodafone çalışanı sayısı sadece 12 bin 391.

Vodafone Brexit ile Avrupa dijital pazarında avantaj yitirdi

Vodafone Brexit öncesi Birleşik Krallık’ın giderek büyüyen Avrupa dijital pazarına erişimini önemli bir fırsat olarak niteliyordu. Ancak geçtiğimiz haftaki referandum sonrası bu fırsat da ortadan kayboldu. Birleşik Krallık’ın AB’den çıkışının ardından Vodafone ve diğer büyük şirketlerin elinde ne tür fırsatların kalacağı bilinmiyor.

Vodafone genel merkezini taşıma kararını almak içinse acele etmeyecek. Şirket durumu değerlendirmeye devam edecek ve müşterileri, çalışanları ve hissedarları için en uygun kararı vermeye çalışacak.

İLGİLİ HABERLER