Eğlence

Vimeo VHX ile bağımsız geliştiriciler için iş modelleri bulacak

vimeo vhxMedya alanında son yılların en büyük trendlerinden birisi de reklam destekli ücretsiz iş modellerinden, Netflix, Hulu veya YouTube Red gibi platformlarda uygulanan aylık ücretli abonelik modellerine geçmek. Bağımsız içerik geliştiricileri de, projelerini bölüm, sezon veya abonelik satışıyla takipçilerine ulaştırmak için VHX gibi platformlardan faydalanıyor. Çatısı altında 280 milyona yakın kullanıcı ve içerik geliştiricisi barındıran Vimeo, VHX’i satın alarak içeriklerini ücret karşılığıyla sunma konusunda önemli bir adım daha atmış oldu.

Çevrim içi videonun abonelik tabanlı birkaç ana akım platforma özgü olmaktan çıkıp ilgiler üstüne kurulu çevrim içi kanalların kontrolünde bir alana dönüştüğünü söyleyen Vimeo CEO’su Kerry Trainor, yaşanan süreci kablolu televizyon platformlarının evrimine benzetti. Video evreninin yavaş yavaş çözüldüğünü söyleyen Trainor, Vimeo olarak tutkulu küresel kitlelerin arzularına yanıt verecek yeni nesil, üst sınıf video kanalları için doğru adres olduklarını dile getirdi.

VHX, uzun yıllardır web’de içerik satmak isteyen geliştiricilerin popüler mecraları arasında bulunuyor. Son zamanlarda mobil cihazlar için içerik gelişimine odaklanan platform, müşterilerinin yeni Apple TV gibi alanlara girişini kolaylaştırmıştı. Şirket, böylelikle müşterilerine oturma odasının en kıymetli alanına erişim fırsatı sunmuştu.

BTIG araştırma şirketinin bünyesinde görev yapan analist Rich Greenfield, günümüzde küçük ölçekli içerik geliştiricilerinin elinde kablolu yayın platformlarının pastasından küçük bir pay almak için fırsat bulunduğunu belirtti. İnsanların çok sayıda farklı cihaz kullandığını söyleyen Greenfield, büyük ekrana geçiş yapabilenlerin bu pastadan pay alma ihtimalinin de yükseldiğini ifade etti.

YouTube veya iTunes gibi platformlarla kıyaslandığında Vimeo’nun kitlesi biraz küçük kalıyor. Şirket, kendisini içerik geliştiricilerinin daha fazla para kazanabilecekleri ve daha fazla veriye erişebilecekleri bir platform olarak konumlandırmaya çalışıyor. Vimeo, tüm işlemlerden yüzde 10 pay almayı sürdürmeyi planlıyor. Söz konusu oran, Apple veya YouTube’un aldığının yanında oldukça düşük kalıyor. Vimeo, videoları satın alanlara dair bilgileri de içerik sahipleriyle paylaşacak. Netflix veya Hulu gibi servisler, bu tarz bir bilgi paylaşımında bulunmuyor. Vimeo VHX ile bu hedefine ulaşma konusunda önemli bir adım daha atmış oldu. Bu adımların başarılı olup olmayacağı ise zamanla anlaşılacak.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER