Teknoloji

Video: Microsoft’tan üç boyutlu model geliştiren telefon uygulaması

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft’un araştırma-geliştirme bölümü ilgi çekici projeler üzerinde çalışıyor. Bu projelerden bir tanesi kapsamında geliştirilen bir telefon uygulaması cep telefonunun kamerasıyla çekilmiş fotoğraflardan üç boyutlu bir model oluşturuyor.

Bu yeni uygulama PhotoSynth için geliştirilmiş teknolojiyi kullanıyor. PhotoSynth, kendi sunucularına yüklenen fotoğrafların her birini üç boyutlu uzayda konumlandırıyor. Her bir fotoğrafın uygun şekilde konumlandırılıp işlenmesinden sonra ortaya ilgi çekici bir 360 derece görüntü çıkıyor. Bu teknoloji cep telefonunda da benzer şekilde kullanılıyor. Örneğin, bir otomobilin farklı açılardan fotoğrafları çekilip sunucuya yükleniyor. Yazılım bunu işleyerek ortaya üç boyutlu bir model çıkarıyor.

Daha fazla fotoğraf daha doğru bir model anlamına geliyor. Aşağıdaki videoda göreceğiniz sunumu gerçekleştiren Microsoft çalışan Eric Stollnitz, sunumdaki görüntünün yaklaşık kırk adet fotoğrafla oluşturulduğuna dikkat çekiyor. Yazılım fotoğrafları karşılaştırıyor, stereo efektinden derinliği hesaplıyor ve açıların üç boyutlu uzaydaki konumlarını belirliyor. Daha sonra görüntüyü parçalarına ayırıp üç boyutlu sanal bir uzaydaki üç boyutlu modele ekliyor. İşleme süreci bittikten sonra kullanıcılar bu modeli telefonlarına indirip parmak hareketleriyle bu üç boyutlu görüntü etrafında gezinebilir.

Video: Microsoft’tan üç boyutlu model geliştiren telefon uygulaması

İlgili – Technology Review

İLGİLİ HABERLER