İncelemelerManşetler

Vestel Venus V3 5580 İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

venus v3 5580 incelemeVestel akıllı telefon pazarında çıktığı yolculukta frene basacak gibi görünmüyor. Şirket, yerliliğine vurgu yaptığı Venus serisi akıllı telefonlarıyla uygun fiyatlı bir cihaz arayanlar için dikkate değer seçenekler sunmayı sürdürüyor. 2016’nın sonlarında duyurulan Venus V3 5580, bu zincirin en son halkasını oluşturuyor. Vestel’in en yeni akıllı telefonunu sizler için mercek altına aldık.

Venus V3 5580 inceleme: Tasarım

Vestel Venus V3 5580, ilk bakışta orta segmentte konumlanan akıllı telefonlardan pek farklı görünmüyor. Ancak cihaz ele alındığında hafifliğiyle bir fark hissettirmeyi başarıyor. 146 x 74.5 x 8.6 mm.’lik boyutlara sahip telefon, tartıda 154 gram çekiyor. 5.5 inç ekranına rağmen, Venus V3 5580 küçük olarak nitelenebilecek bir yüzey alanı kaplıyor. Dolayısıyla akıllı telefonu tek elle kullanmak pek zor değil. Elleri küçük olanlar bile 5.5 inç ekran üzerinde rahatlıkla hakimiyet kurabiliyor. Cam ön yüzeyi, metal kenarlar ve plastik arka kapak tamamlıyor.

Venus V3 5580’in ön tarafında herhangi bir tuş bulunmuyor. 5.5 inç ekranı saran çerçeve özellikle yan taraflarda oldukça ince. Ekranın alt kısmında Venus logosu yer alırken, üst kısmında da ahize hoparlörü ve 5 megapiksel çözünürlüklü ön kamera bulunuyor. Akıllı telefonun menüsünde dolaşım sanal navigasyon tuşlarıyla sağlanıyor.

Akıllı telefonun sol kenarının üst kısmına ses kontrol tuşları yerleştirilmiş. Sağ kenarda ise güç butonu bulunuyor. Alt kenara hoparlör ızgarasını ve mikrofonu monte eden Vestel, microUSB girişini üst kenara taşımış. Burada microUSB girişine kulaklık jakı ve kızılötesi sensörü eşlik ediyor. Akıllı telefonun Vestel televizyonlar için uzaktan kumanda olarak da kullanılabildiğini belirtmek gerekiyor. Vestel’in hiçbir kenarı boş bırakmaması da ayrıca dikkat çekiyor.

Venus V3 5580’in arka panelinde ise farklı olarak nitelenebilecek tasarım göze çarpıyor. Panelin büyük kısmını kaplayan dikdörtgen bir çıkıntının üst kısmında 16 megapiksel çözünürlüklü arka kamera ve LED flaş bulunuyor. Kamera ve flaşın tasarımının da ayrıca dikkat çektiği söylenebilir. Bu çıkıntı sayesinde telefon bir yüzeye koyulduğunda daha yüksek görünüyor. Kamera ve flaşın yükseklikleri, arka kapak çıkarıldığında daha iyi anlaşılıyor.

Akıllı telefonun arka kapağı, sağ kenarının alt kısmında bulunan küçük girinti üzerinden biraz zorlama yaparak çıkarılabiliyor. Kapak çıkarıldığında kullanıcıları 3000 mAh kapasiteli pil, microSD ve micro SIM kart yuvaları karşılıyor. SD ve SIM kart girişilerini yapmak için telefonu yerinden çıkarmak gerekiyor.

Vestel Venus V3 5580 için altın rengi ve “tekno gri” olmak üzere iki renk seçeneği sunuyor. Teknoblog olarak incelediğimiz altın rengi Venus V3 5580’in oldukça dikkat çekici bir telefon olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Venus V3 5580 inceleme: Ekran

Venus V3 5580’in 5.5 inç IPS ekranı, 1920 x 1080 piksel Full HD çözünürlüğe sahip. Ekranın piksel yoğunluğu ise 403 ppi. Vestel’in en yenisi, ekran boyutu ve çözünürlüğü bakımından segmentindeki rakiplerinden pek de farklı bir yerde durmuyor.

Ancak bu durum, ekranın yetersiz olduğu anlamına gelmiyor. Ekranın keskinlik seviyesi oldukça iyi. Aynı kategorideki pek çok telefonda görülen güneş ışığı altında ekranı görememe sorunu Venus V3 5580’de de mevcut. Ancak bu durum genel deneyime büyük bir darbe vurmuyor.

Venus V3 5580’in görüntüleme açıları yeterli seviyede. Renk doygunluğuyla da tatmin etmeyi başaran ekran, iç mekanlarda herhangi bir sıkıntı olmaksızın görülebiliyor. Dolayısıyla Venus V3 5580’in video içerik tüketimi için de yeterli bir cihaz olduğunu söylemek, yanlış bir önerme olmayacaktır.

Vestel Venus V3 5580’in kutusundan ekran koruyucusunun da çıktığını belirtmekte fayda var.

Venus V3 5580 inceleme: Donanım ve Performans

Vestel Venus V3 5580’de 64-bit, sekiz çekirdekli 1.3 GHz MediaTek MT6753 işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 3 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Ancak bu alanın sadece 10,38 GB’lık kısmı kullanıcılar tarafından kullanılabiliyor. MicroSD kart desteği sayesinde bu alanın üzerine 32 GB daha eklemek mümkün oluyor.

Venus V3 5580’in kurulumu, ilk başta pek çok giriş seviyesi Android telefon ile aynı gibi görünüyor. Ancak küçük farklar, performansta ciddi sıçramalar sağlıyor. 64-bit işlemci ve 3 GB RAM’in varlığı, Venus V3 5580’in performans bakımından yakın dönemde incelediğimiz diğer giriş seviyesi Android telefonlara karşı avantaj kazanmasını sağlıyor.

Vestel’in en yenisi, uygulamaları hızlı biçimde başlatabiliyor. Telefon internette gezinme, e-posta kontrol etme, sosyal medya platformlarında dolaşma gibi standart eylemlerde herhangi bir problem yaşamıyor. Kameranın açılış ve kare yakalama hızı da oldukça iyi. Arayüz animasyonlarında herhangi bir takılma görülmüyor.

Venus V3 5580’i bir oyun telefonu olarak nitelemek pek mümkün değil. Akıllı telefon, yüksek performans isteyen oyunları çalıştırabiliyor. Ancak bu oyunların görsel performansının çok iyi seviyede olduğunu söylemek pek mümkün değil. Buna ek olarak, oyun sırasında telefonun arka panelinin üst kısmının biraz fazla ısınabildiğini belirtmek gerekiyor. Bu sorun, Venus ailesindeki diğer telefonlarda da gözlemlenmişti.

Vestel Venus V3 5580, Geekbench 4 benchmark testinde tek çekirdekte 549, çok çekirdekte ise 1325 puan alıyor. Bu skorların Venus V3 5580’in segmentindeki telefonlar için standart olduğu ve aktüel kullanım deneyimiyle örtüştüğü rahatlıkla söylenebilir. Akıllı telefon, AnTuTu benchmark testinde ise 37187 puan alıyor.

Vestel Venus V3 5580 inceleme: Pil

Venus V3 5580’de yerinden çıkarılabilen 3000 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Akıllı telefonun bileşenleri, ekranı ve ekran çözünürlüğü dikkate alındığında bu rakam kağıt üzerinde yeterli görünüyor.

Kağıt üzerindeki bu yeterlilik, pratikte de fazlasıyla kanıtlanıyor. Akıllı telefon, orta yoğunlukta bir kullanım senaryosuyla bir günden daha uzun bir pil ömrü sağlıyor. Eğer biraz sosyal medyada takılıp, internette gezinir ve e-postalarınızı kontrol ederseniz Venus V3 5580, iki güne yaklaşan bir pil ömrü sağlıyor. Multimedya içerik tüketimi bu senaryoya eklendiğinde süre biraz daha aşağıya iniyor.

Yüksek performans isteyen uygulamaların fazlasıyla kullanıldığı günlerde bile Venus V3 5580, yarı yolda bırakmıyor. Akıllı telefonun pili, yoğun kullanım dönemlerinde bile sabahtan gün sonuna kadar kullanıcılara işlerini halletmelerinde yardımcı oluyor.

Vestel Venus V3 5580 inceleme: Yazılım

Venus V3 5580, kutusundan Android 6.0 Marshmallow işletim sistemiyle çıkıyor. Vestel, Venus serisinin daha önceki üyelerinde olduğu gibi, Venus V3’te de kendi dokunuşunu işin içine kayda değer miktarda ekliyor. Bu dokunuş, arayüz unsurlarından ziyade multimedya unsurlarında ve ön yüklü olarak sunulan uygulamalarda kendisini gösteriyor.

Vestel’in Mobil Asistan, Vestel Cloud gibi araçları yine V3 5580’de yerini alıyor. Buna ek olarak, VMarket uygulama mağazasında da Vestel’in önerdiği çeşitli uygulamalara da erişmek mümkün oluyor. Bunlara ek olarak, Vestel’in daha önce piyasaya sürdüğü telefonlardan aşina olduğumuz “Türk işi” bildirim seslerini Venus V3 5580’de de duymak mümkün oluyor.

Google’ın neredeyse tüm Android telefonlarında bulunan Gmail, Haritalar, YouTube, Google Drive ve Google Fotoğraflar gibi uygulamaları, Venus V3 5580’de de ön yüklü olarak sunuluyor. Bu uygulamalara telefonun ana ekranına yerleştirilen Google klasörü üzerinden erişmek mümkün oluyor. ES Dosya Yöneticisi de Venus V3 5580’in ön yüklü biçimde kullanıcılara ulaştırdığı uygulamalar arasında bulunuyor. FM radyonun varlığı da Venus V3 5580’in sahiplerini mutlu edecek özellikleri arasında ön plana çıkıyor. Android kullanıcılarının en sevdiği üçüncü taraf klavyelerden biri olan SwiftKey ise Venus V3 5580’de varsayılan klavye işlevini görüyor.

Venus V3 5580, daha önceki Venus V3 telefonlarında bulunan yazılım araçlarının önemli bir kısmını bünyesinde barındırıyor. Hareketle kontrol de bu araçlar arasında bulunuyor. Gesture uygulaması üzerinden kısayollar oluşturarak belli uygulama ve görevler hızlı biçimde başlatılıyor. Bunun için görevi belirlemek ve ekrana bir şekil ya da harf çizmek yeterli oluyor.

Venus V3 5580’in menüsünde sanal navigasyon tuşları aracılığıyla geziniliyor. Akıllı telefonun kilit ekranında bulunan ikonlardan biri kamerayı hızlı biçimde başlatmayı sağlarken, diğeri de Google üzerinde sesli biçimde arama yapılmasını mümkün kılıyor. Bunun bilgiye erişimi önemli ölçüde hızlandırdığı rahatlıkla söylenebilir.

Venus V3 5580 inceleme: Fotoğraflar

Venus V3 5580 inceleme: Multimedya

Vestel Venus V3 5580’de bulunan 5.5 inç ekran, çözünürlüğü ve boyutları itibarıyla multimedya içeriklerinin tüketimi konusunda oldukça makul bir performans sergiliyor. Bu ekranda video izlerken bir sıkıntıyla karşılaşılmıyor.

Venus V3 5580’in ses çıkışı ise telefonun alt kenarındaki tek hoparlör ızgarasından sağlanıyor. Ses çıkışının yüksekliği yeterli seviyede. Yüksek seslerde kalitede bazı problemler yaşansa da, hoparlörden çıkan ses kalabalık ortamlarda bile duyulabiliyor.

Venus V3 5580 inceleme: Kamera

Vestel Venus V3 5580’in arkasında 16 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Hızlı otomatik odaklama özelliğine sahip kameraya LED flaş eşlik ediyor. HDR ve panoramik çekim gibi standart sayılabilecek özellikler de kameranın kimlik kartında yazanlar arasında bulunuyor.

Kamera arayüzü, Vestel’in diğer Venus V3 telefonlarıyla aynı olarak nitelenebilir. Vestel yine uygulamaya farklı çekim modları yerleştirmiş. Güzelleştirme, hareketli nesneleri yakalama gibi amaçlar doğrultusunda kullanılan bu modlar sayesinde kameranın yetenek seti biraz daha genişliyor.

Venus V3 5580’in kamerası, ışık koşulları iyiyken veya genel olarak gün ışığındayken gerçekten oldukça net fotoğraflar çekiyor. Işığın iyi olduğu ortamlarda Venus V3 5580 ile çekilen karelerin göze fazlasıyla güzel geldiğini söylemek abartılı bir tanımlama olmayacaktır. Kapalı havalarda ise kameranın yakaladığı renkler biraz soğuklaşıyor.

Aynı durumun kameranın düşük ışık performansı için geçerli olduğunu söylemek ise pek mümkün değil. Gece yapılan çekimlerde gürültü etkisi biraz fazla hissediliyor. Telefon sabit tutulsa bile, yakalanan kareler pek aydınlık olmuyor. Vestel Venus V3 5580’in 5 megapiksel ön kamerası da, doğal olarak, arka kameranın performansını yakalayamıyor. Yine de, eğer doğal ışık varsa Venus V3 5580 ile güzel özçekimler gerçekleştirilebiliyor. Vestel Venus V3 5580’in arka kamerasıyla 1080p çözünürlüklü video kaydı yapılabiliyor.

Venus V3 5580 inceleme: Kamera Fotoğrafları

Venus V3 5580 inceleme: Sonuç

Vestel, akıllı telefon pazarında kendisine yer edinme çalışmalarının karşılığını belli bir ölçüde almışa benziyor. Şirket, Venus V3 ailesinde çıkarttığı modellerle giriş segmenti içinde farklı beklentileri karşılayabiliyor. Bu hamlelerin en yenisi olarak nitelenebilecek Venus V3 5580, tasarımındaki farklılık ve arka kamerasının performansı ile dikkat çekiyor.

Venus V3 5580’de arka panel için farklı bir tasarım tercih edilmesinde kamera kurulumunun yapısı da etkili olmuşa benziyor. Kameranın çıkıntılı yapısının daha az göze batması için panelin genel olarak yükseltilmesi, mantıklı bir tercih gibi görünüyor.

Venus V3 5580, genel performansı itibarıyla ortalama kullanıcıları memnun edecek bir cihaz olarak tanımlanabilir. Akıllı telefon, cihazından yoğun bir performans beklemeyenler için fazlasıyla yeterli olacaktır. Telefon, sosyal medyada ve internette gezinirken ya da e-posta kontrolü yaparken ciddi bir takılmayla karşılaşmıyor. Oyun sırasında ise akıllı telefonun sıcaklığı biraz fazla yükselebiliyor.

Vestel Venus V3 5580, cebinden 1000 TL’den fazla para çıkarmadan temel ihtiyaçları karşılayabilecek bir akıllı telefon arayanlar için uygun seçenekler arasında bulunuyor. Kamerasının performansı da Venus V3 5580’in cazibesini artıran noktalar arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER